A gazdasági elemzők borúlátóbbak a kormánynál

Az MTI által megkérdezett elemzők a kormánynál némileg borúlátóbban ítélik meg 2009 várható makrogazdasági adatait.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője elmondta: várakozásai szerint a magyar GDP 2009-ben a kormány által várt 0,9 százaléknál sokkal többel, 2,8 százalékkal csökkenhet, azonban az infláció csupán 2,6 százalékos lehet.

Veres János szerdán egy 4,5 százalékos és egy 3,2 százalékos inflációs pályát vázolt fel. A 4,5 százalékos pálya esetében a kormány az IMF javaslatára gyengébb forinttal számolt, azonban az elmúlt hetekben nem romlott olyan mértékben a magyar fizetőeszköz, mint amit a várakozások jósoltak.

Az elemző felhívta a figyelmet: a kormány számításai óta 3-4 hét telt el; ezalatt olyan negatív hatású gazdasági hírek és adatok láttak napvilágot, amelyek rontottak a magyar gazdaság 2009-es kilátásain. Úgy látja, a költségvetésben elkülönített 200 milliárd forintos tartalék fedezetet nyújthat az áfa és a szja elmaradó bevételeire, így a költségvetés várhatóan a tervezettek szerint alakulhat. Problémát jelenthet viszont a foglalkoztatási ráta, amiben a kormány 0,6, az elemzők viszont 2,5 százalékos csökkenést várnak. Utóbbi esetben komoly mértékben nőhet a munkanélküli segélyek mértéke. Ez gondot okozhat a költségvetés egyenlegének fenntartásában.


Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa is rizikósnak tartja a költségvetést, mivel a kormány kisebb recesszióval és nagyobb inflációval számolt. A főmunkatárs 2009-re két százalékos GDP-csökkenést és 2-2,5 százalékos inflációt vár. A foglalkoztatás szerinte 2,5 százalékkal zuhanhat.


Petschnig Mária Zita jövőre szinte minden makrogazdasági mutatóban csökkenést vár. Várakozásai szerint a beruházások 4 százalékkal, a reálkeresetek pedig 2 százalékkal eshetnek. Véleménye szerint csökkenhet az export és a fogyasztás is. A szakember szerint a munkanélküliségi ráta a kormány által várt 8 százalék helyett 9,5 százalék körül alakulhat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.