A gazdasági bizottság támogatta a THM szabályozás szigorítását

Bár a kormány nem támogatta, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén 12 igen, 4 nem, és 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a teljes hiteldíjmutató (THM) szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló határozati javaslatot, amelyet négy MSZP-s képviselő nyújtott be a parlamentnek.

A Lévai Katalin, Tóbiás József, Halmai Gáborné és Török Zsolt által jegyzett javaslat felkéri a kormányt, hogy tegye átláthatóbbá és közérthetőbbé a THM fogalmát, összetételét. A rövid lejáratú hitelek esetében a képviselők abszolút összeghatárt vezetnének be sávosan. A gyorskölcsönöknél a tájékoztatás formai szabályozását, valamint a tájékoztatás elmaradásának szankcionálását indítványozzák. Javasolják továbbá, hogy a gyorskölcsönöknél is legyen kötelező a jövedelemigazolás, s a hitelnyújtók ellenőrizzék, hogy az adós képes-e fizetni a havi törlesztőrészleteket.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportok, a pénzügyi ismeretek hiányában, többszörösen veszélyeztetettek - hívják fel a figyelmet a javaslattevők. Ezért meg kell szüntetni az olyan szerződéseket, ahol az erőfölényben lévő, a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával aránytalan előnyt köt ki - áll a javaslat indoklásában.

Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a bizottsági ülésen elmondta: a THM szabályozása a kormány szerint átlátható és érthető, a kabinet nem látja szükségesnek a beavatkozást, s a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint a Magyar Bankszövetség is osztja a kormány álláspontját. Hozzátette: e téren a vonatkozó uniós irányelv szerint kell eljárni, és úgy vélte, hogy a rövid lejáratú hitelekkel kapcsolatos javaslatnak számos hátránya lenne. A gyorskölcsönöket a felügyelet folyamatosan ellenőrzi, a kockázatokat pedig a jelenlegi szabályozás szerint is elemezni kell - mondta Keller László, hozzátéve, hogy a fogyasztóvédelem területén "sokat léptünk előre".

Horváth Csaba (MSZP) úgy vélekedett, hogy a javaslat elfogadása a legkiszolgáltatottabb rétegeknek adhatna egyfajta biztonságot. Koszorús László (Fidesz) szerint a kormánynak élére kellene állnia a kezdeményezésnek, és érdemes volna a THM befagyasztásán is elgondolkodni. Alexa György (MSZP) előre jelezve, hogy a szavazáskor tartózkodni fog, azt hangsúlyozta: a kormánynak szakmai megközelítést kell alkalmaznia. Felmérések bizonyítják, hogy a korlátozás a kis kölcsönök iránti igényt nem szünteti meg; az uzsorás világ gyarapodhat azáltal, ha ezekhez nem lehet hozzájutni - mondta.

Lakos Imre (SZDSZ) kijelentette: nincs érdemi szakmai előterjesztés. Hozzátette: ha a kormány előállna egy szakmai javaslattal, annak vitáját támogatná, most azonban csupán arról van szó, hogy kormánypárti képviselők felhívták a kormány figyelmét arra, hogy "szíveskedjen dolgozni".

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.