A gazdák egyelőre türelmesek

A gazdák türelme is véges – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Nem elég a gazdasági válság, a hitelszűke, a támogatásmegvonás, mostanában az utak rendjét felügyelő hatóságok sorra 30-200 ezer forintra büntetik az eddig nem ellenőrzött szabályok ellen vétőket.

A Magosz elnöke, Péter Mihály ügyvéd és Geiger István gazdálkodó sorolta azokat nem életszerű szabályokat, amelyek a mezőgazdasági termeléssel együttjáró túlsúlyos vagy túlméretes járművek közlekedését teszik lehetetlenné. Az erőgépek, munkagépek közúti mozgásához szükséges útvonal-engedélyek kiváltására létrehozott jogszabályokat, az ezeket megsértőkre kirótt büntetést csak a gazdákra kivetett újabb sarcnak tekintik.

Nem tartják életszerűenek azt az előírást sem, hogy csak 60 literes kannákban, egyszerre 240 liter üzemanyagot lehet szabályszerűen a földeken dolgozó gépekhez szállítani. Nem értik, hogy miért nem jó az üzemeanyag szállítására való, eddigi 20 literes fém marmonkanna, vagy a kétszáz literes erősített acélhordó.

Jakab István személyes tapasztalatként elmondta azt is, hogy a szintén uniós tag Ausztriában a rendőrség, ha a helyzet úgy kívánja,  a forgalom csillapításával segíti a munkába igyekvő traktor mozgását, Magyarországon viszont a hatóság emberei büntetnek. A teljes igazsághoz tartozik: a többszázezer forintos büntetés részletfizetéséhez is hozzájárulnak.

Igaz, hogy a jogszabályok már csaknem tíz éve jogerősek, a hatósági ellenőrzések hiánya miatt nem okoztak gondot a gazdáknak. 2007 óta azonban jelentősen megnövelte a kormányzat a büntetési tételeket, és a hatóságok is sokkal szigorúbban ellenőrzik a gazdák által használt utakat.

A gazdakörösök arról is beszámoltak, hogy már nemcsak a fővárosban, hanem egyre több vidéki településen is megjelentek a traktorok mozgását tiltó táblák. Geiger István nem érti, hogy például a Hatvan melletti Heréden miért kellett egy földúton megtiltani a traktorok behajtását. Elhangzott az is, hogy az ilyen táblák, a négy évvel ezelőttihez hasonló szervezett traktoros demonstrációkat nem tilthatják meg, ugyanis ilyenkor rendőri felvezetéssel közlekedhetnek.

Az elnök a NOL-nak elmondta, hogy követelik az illetékes hatóságoktól, tárcáktól a jogszabályok áttekintését, életszerűvé alakítását, ahogy azt is szeretnék elérni, hogy a kormány értékelje át azt a döntést, amelynek értelmében 33 milliárd forint támogatást alarnak megvonni az ágazattól. Közvetítőnek Gráf József földművelésügyi és vidékfejlsztési minisztert kérték fel levélben. Erre még várják a választ, de közben a Magosz demonstrációs bizottsága folyamatosan ülésezik, s értékelik a mezőgazdaságot érintő eseményeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.