A futás is közösségépítés!

Méghogy az internetezés a mozgás ellensége! Új trend a sportéletben, hogy az egymástól távol élő és versenyző amatőrök is megmérkőzhetnek egymással, a sportra szakosodott közösségi hálózatokon! Persze enélkül is van megoldás: Ricsi Kaposvárról és Miki Szegedről például a netet felhasználva toboroznak résztvevőket az ország egyik legkomolyabb futóversenyére.

Április elején nem csak a T-Home Vivicittá városvédő futást rendezik meg Budapesten, de az is kiderül, hogy ki kerül ki győztesen Kaposvár és Szeged párbajából. A két vidéki városban ugyanis lelkes futók arra vállalkoztak, hogy minél több embert toboroznak egy jóleső tavaszi kocogásra, s a városok így mérkőzhetnek meg, az egészség jegyében.

A tavasz legnagyobb szabadidős futóeseményét már huszonhatodik alkalommal rendezi meg a Budapest Sportiroda. A két város futópárbaja keretében két helyi amatőr futó különleges versenyre buzdít minden mozogni szerető embert: az egymást különböző sporteseményekről jól ismerő futók arra vállalkoznak, hogy kiderítsék, vajon mely városért és kinek a kedvéért futnak a legtöbben. Céljuk, hogy előbb szűkebb, majd tágabb értelemben vett hazájukból minél több embert mozgósítsanak a helyi majd a budapesti T-Home Vivicittá lefutására.

Ennek jegyében a következő hetekben különböző futóprogramokat és aktivitásokat szerveznek, amelyekhez - egyik vagy másik futó csapatát vagy az általuk képviselt várost erősítve - mindenki bátran csatlakozhat. Az eseményeket a www.futoparbaj.hu honlapon valamint a Facebook-on is figyelemmel lehet kísérni.

A futók egyébként jó ideje nem a lustulásra, hanem egymás inspirálására használják a közösségi oldalakat. Az egyre terjedő okostelefonokkal ugyanis folyamatosan regisztrálni lehet sport-aktivitásunkat, s az aktuális teljesítmények fel is tölthetők a facebook-ra, bizonyos alkalmazások arra is módot adnak, hogy különböző baráti társaságok így versenyezzenek egymással. A GPS-es készülékek pedig azt is megmutatják az ismerősöknek, hogy merre futott aki felötöltötte adatait.

A Vivicittá futóverseny 1984-ben olasz kezdeményezésre indult: a gyönyörű, de zsúfolt történelmi városok lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen a verseny neve: „Vivicittá - Éljen a város! Szeresd a várost!" A mozgalomhoz hamarosan olyan metropoliszok is csatlakoztak, mint New York, Lisszabon, Brüsszel, Barcelona vagy Budapest. Hazánkban 1986-től rendezik meg a tavaszi futószezon nyitányaként a szabadidős futóversenyt, amelynek útvonala a főváros legszebb részein halad át.

(Cikkünk a Magyar Telekom szakmai közreműködésével készült.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.