A fröccskultúra tender mellé "szervíroztak" egy kétmilliós bírságot is

A fröccskultúra idei fogyasztói kampányára kiírt tender jogellenes kiegészítése miatt 2 millió forintra bírságolta az Agrármarketing Centrumot a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Az Agrármarketing Centrum tavaly decemberben írt ki hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzést a fröccskultúra 2009. évi fogyasztói kampányának tervezésére és lebonyolítására. Ez egy olyan nyílt tender, amelynek csak a második fordulójában, a tárgyalások lezárultával hirdet eredményt az ajánlatkérő.

A zárt közbeszerzési eljárás már nem ízlett
fröccs

A nyertes nettó 50 millió forinttal az Issue Management Tanácsadó Kft., valamint a Berg Média Budapest Kft. közös ajánlata lett. A vállalt feladatok között szerepelt kreatív anyagok és szlogenek, rádió-szpotok készítése, továbbá egy honlap elkészítése és tartalommal való feltöltése is. A kampány azért esett június 1. és 30. közé, mivel ezt követően már az üdítősök és a sörösök "nyomulnak" a reklámokban.

A szerződéskötés után a Magyar Bormarketing Kht. ugyanerre a célra adott az Agrármarketing Centrumnak bruttó 25 millió forintot, amelyet az be akart építeni - hatékonyságát javítva - az eredeti kampányba. Az idő sürgetése miatt hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos - zárt - közbeszerzést indított, amit a közbeszerzési törvény előírása szerint bejelentett a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökének, aki ezzel nem értett egyet, és eljárást kezdeményezett a döntőbizottságnál.

A Közbeszerzési Döntőbizottság jogellenesnek minősítette a zárt tendert – írja a Közbeszerzési Értesítő. A törvény ugyanis ezt akkor teszi lehetővé, ha az eredeti szolgáltatás teljesítése - előre nem látható ok miatt - csak kiegészítéssel lehetséges. Erről azonban itt nem volt szó. Miután az ajánlatkérő a szerződést megkötötte a második szolgáltatásra is, a jogsértést reparálni nem lehetetett. Emiatt a gyakorlatában közepes nagyságúnak számító 2 millió bírságot szabott ki a döntőbizottság az ajánlatkérőre.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.