A franknál is jobb a forinthitel

A régi svájcifrank-hiteleknél is olcsóbban lehet felvenni ma forintban kölcsönt az alacsony inflációnak és a jegybanki kamatcsökkentéseknek hála. Beindulhat a lakáspiac?

Ma havi nyolcezer forinttal kevesebbet kell fizetni egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitel után, mint 2008-ban az ugyanilyen kondiciókkal rendelkező svájcifrank-alapú kölcsönnél kellett - írta meg a bankmonitor.hu.

A portál kimutatása szerint 2006-2007-ben átlagosan 5,82, illetve 6,04 százalékos THM mellett lehetett felvenni a kölcsönt, 71 ezer forintos havi törlesztőrészlet mellett. Ez 2008-2009-ben 7 százalékos THM-re és 77 ezer forintot meghaladó törlesztőre változott, majd utána 6,2 százalékos THM mellett 73 ezer forintos havi részletre módosult (ezt követően azonban már nem lehetett lakásra devizaalapú hitelt felvenni.)

A honlap a mai lakáshitel-kínálatot elemezve azt találta: ma már 69 ezer forintos havi törlesztés mellett is fel lehet venni ugyanazt a hitelt, ráadásul így nincs árfolyamkockázat sem. A banki kínálat persze szórt: a legjobb ajánlat 5,9 százalékos THM mellett ad kölcsönt, míg a legkedvezőtlenebb 8,4 százaléknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.