A franciák öt-hat milliárd euróval támogatnák az autóipart

A francia kormány 5-6 milliárd euró támogatást ajánl az autógyártóknak - jelentette be kedden Francois Fillon kormányfő az ágazat képviselőivel megkezdett tárgyalások megnyitóján Párizsban.

A francia miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy az autógyártók elkötelezettségére is szükség van. "Arról szó sem lehet, hogy az állam a gyártók segítségére siet, ők pedig közben egyszerűen bezárnak egy vagy több franciaországi telepet. Az sem lehet, hogy fognak egy üzemet és külföldre helyezik - hangsúlyozta Fillon.

A miniszterelnök jelezte: arra kérte az Európai Bizottságot,  hogy késedelem nélkül hagyja jóvá a tagállamok által a járműiparnak  nyújtandó támogatásokat. Mivel a bankok nem képesek az ágazatot kielégítően finanszírozni, és az Európai Központi Bank sem tudott   az autógyártóknak nyújtott hitelekkel segíteni, a tagországoknak  nincs más választásuk, mint az EU-val egyeztetve közvetlenül  beavatkozni.

"Várjuk az Európai Bizottság megszólalását, de nem fogunk hónapokig várni, mert sürgős a helyzet" - tette hozzá.

Carlos Ghosn, a Renault elnöke elsősorban adókedvezmények szükségességét  hangsúlyozta a franciaországi autógyártók számára, amellyel párhuzamosan az importált gépkocsikra újfajta adókat kellene kivetni. Megítélése szerint a 2008-as eladások hirtelen visszaesése után a krízis neheze  még csak most következik.

Amennyiben az állam meghozza a szektor támogatására szükséges intézkedéseket, cége minden üzemet és munkahelyet megtart a válság ellenére, tette hozzá.

Az európai  autógyártók egyesülete az európai termelésben idén 2008-hoz képest  15 százalékos visszaeséssel és 15-20 százalékos (150-200 ezres) létszámleépítéssel számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.