A franciák bekebelezik az Egist

Az Arts et Techniques du Progrès, a francia Servier csoport leányvállalata lesz az Egis valamennyi részvényének tulajdonosa – derül ki a vállalat BÉT oldalán közzétett közleményéből.

A társaság ugyanis azt ismertette a tőzsde oldalán, hogy az Egis Gyógyszergyár Nyrt. (Egis) vezérigazgatói határozata szerint december 11-ei hatállyal érvénytelennek nyilvánítják azokat az Egis-részvényeket, amelyeket nem adtak át a Servier számára a november 29-ével záruló időszakban. Az érvénytelenített részvényeket törlik a részvénykönyvből, s azok helyébe új részvényeket bocsátanak ki a Servier számára.

Mint korábban beszámoltunk róla, szeptember végén a Servier-csoport leányvállalata, az Arts et Techniques du Progres bejelentette – amely egyébként 1995 óta a honi társaság 51 százalékos tulajdonosa volt –, hogy vételi ajánlatot tesz az Egis maradék, nem a tulajdonában lévő 49 százalékos részvénycsomagjára. Már akkor is közölték, a Servier kizárólagos tulajdonosává akar válni az Egis gyógyszergyárnak – magyarázta akkor Pascal Touchon, a csoport kereskedelmi fejlesztési igazgatója. A franciák 28 ezer forintot adtak egy-egy Egis-papírért. Ez a bejelentést megelőző kereskedési napon kialakult záróárhoz képest 33 százalékkal, a 2013. szeptember 24-ét megelőző hat hónap tőzsdei átlagáránál pedig 38 százalékkal magasabb ár.

Pascal Touchon akkor úgy vélte, hogy a vételi ajánlat megfelelő kilépési ár, hiszen igencsak magas, és roppant jó hozamot jelent a befektetőknek is, hiszen a Egis részvényei az elmúlt 12 hónapban – osztalékkal és árfolyam-emelkedéssel együtt – 60 százalékot hoztak, amit most ajánlattal meg lehet fejelni.

Pascal Touchon azzal magyarázta döntésüket, hogy az Egis számára nincs szükség a működéshez a tőkepiaci jelenléthez, ezért a felvásárlás után az az egyértelmű szándék, hogy kivonják a vállalat részvényeit a BÉT-ről. A vállalatcsoport teljes egészében magántulajdonban van – fogalmazott –, s az üzleti filozófiájuk az, hogy tőzsdei jelenlét és hitelterhek nélkül biztosítsák a működésüket. A Servier tulajdonában jelenleg három olyan gyógyszergyár is van, amely generikus gyógyszerekre építi üzletpolitikáját, ám ezek közül az Egis volt az egyetlen, amelyik a tőzsdére is be van vezetve. Ezt az állapotot kívánták megszüntetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.