A fogyasztókat védenék az E.ON-vétellel

Tegnap a parlament elfogadta az E.ON-vétel mögötti állami garancia felső határának százmilliárdos csökkentését, ami így 256 milliárd forint. A lépésre azért volt szükség, mert a magyar államnak ez így jó - szűrhető le a nemzeti fejlesztési tárca közleményéből.

A költségvetési törvénynek az E.ON-gázüzletág megvásárlásához szükséges módosítása két szempontból is kedvezőbb helyzetet teremt az állam számára - írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azután, hogy parlament tegnap az ügylet kapcsán újabb, a korábbinál alacsonyabb állami garanciavállalást fogadott el.

Az új rendelkezések szerint az állami kezességvállalás az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettség 100 százaléka helyett mindössze annak 80 százalékára, de legfeljebb 256 milliárd forint megfizetésére terjed ki - írja a tárca. A vevő MVM Magyar Villamos Művek által fizetendő kezességvállalási díj a kezesség összegének egyszeri 0,1 százalékos mértékéről havi 0,12 százalékra emelkedik. E módosításokkal az ügylet kezességvállalási szempontból megfelel az európai uniós kritériumoknak.

Az egyeztetések során indokolttá vált technikai pontosítás lehetővé teszi, hogy az eladók jogutódjai is jogosultak legyenek a kezesség beváltására. Az elfogadott normaszövegben ezért az eladó felek csoportbeli megnevezése helyett a részvények jelenlegi tulajdonosainak pontos neve szerepel.

Az állami kezesség a tranzakció zárásához szükséges engedélyek megszerzéséig nyújt biztosítékot a vevő MVM fizetési kötelezettségének teljesítéséhez. A kezességvállalás a tranzakció zárása után, legkésőbb 2013. szeptember 30-ig megszűnik.

A módosítás a legkevésbé sem veszélyezteti az idei költségvetési célok teljesülését - szögezi le a tárcaközlemény. Más kormányzati intézkedésekkel összhangban a gázüzletág megvásárlása is az ellátásbiztonság erősítését, a fogyasztók helyzetének javítását szolgálja - zárul a közlemény.

A tárcanyilatkozat valóban indokoltnak tűnik, mivel az indítványban eme érvek nem szerepelnek. A tárcavezető február elején nyújtotta be azt a néhány napja érvénybe lépett, ám a mostani módosítással máris hatályát vesztő törvényt, miszerint a kormány legfeljebb 875 millió euró plusz 90 milliárd - összesen körülbelül 350 milliárd - forint erejéig vállal a fizetésre garanciát.

Az ügylet számos pontját ugyanakkor továbbra is homály fedi. Nem világos például, hogy az állami MVM - a kormány és az E.ON közötti novemberi szándéknyilatkozatban vállalt januári határidőt jócskán túllépve - mikor, mennyiért és miből szándékozik megvenni a két szóban forgó, E.ON-tulajdonú magyar gázcéget.

Kevesen emlékeztetnek rá, de Orbán Viktor miniszterelnök január 31-én még azt nyilatkozta, aznap "a kormány visszavásárolta" a szóban forgó eszközöket. Havasi Bertalan szóvivő akkor azt tette hozzá, "a szövegszerű megállapodási javaslat elkészült, a technikai lebonyolítás zajlik". Eközben vásárlás helyett a közönség továbbra is csak a fajsúlyos előkészítési döntések egy részéről szerezhet tudomást. A korábbi szóvivői kommentár alapján az elkészült szövegszerű megállapodási javaslat nem tartalmazta az ügylet mögötti állami garnaciát illetve a technikai lebonyolításba belefér a garancia akár százmilliárdos módosítása is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.