A Fitchnek tetszik a tűzfal

Kedvező lépés a sebezhető euróövezeti szuverén adósok szempontjából a valutauniós pénzügyi stabilitási és mentőmechanizmusok együttes hitelezési plafonjának megemelése - közölte a Fitch Ratings.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa a múlt héten Koppenhágában állapodott meg az ESM/EFSF támogatási alapok rendelkezésére álló összeg felemeléséről.

A legnagyobb európai hitelminősítő keddi londoni elemzése szerint az euróövezeti tűzfal megemelése szükséges a járványveszély elkerüléséhez és az önmegvalósító likviditási válságok kockázatának csökkentéséhez. A döntés összhangban van a Fitch Ratings véleményével, amely szerint az euróövezeti döntéshozókban meglesz az elégséges akaraterő a valutaunió felbomlásának elkerülését megakadályozó intézményi és pénzügyi keret kidolgozására - áll az elemzésben.

A Fitch szerint az 500 milliárd eurós új hitelezési kapacitás nem fedezi ugyan Spanyolország és Olaszország bruttó finanszírozási igényeit, ám erősíti az alapok azon képességét, hogy "biztonságot nyújtó befektetőként" lépjenek fel új kibocsátások esetén, és akár másodpiaci kötvényvásárlásokkal is akadályozzák a járvány terjedését.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.