A Fitch több feltörekvő országgal együtt Magyarországot is leminősítette

Több más feltörekvõ piaci gazdasággal együtt Magyarország szuverén adóskockázati besorolását is rontotta hétfõn a Fitch Ratings nemzetközi hitelminõsítõ, a várható recesszió súlyosságára hivatkozva, megjegyezve ugyanakkor, hogy a Magyarországnak jóváhagyott pénzügyi védõcsomag jórészt megszünteti a külsõ finanszírozási kockázatokat.


A Fitch 17 nagy felzárkózó gazdaság adósosztályzatának felülvizsgálata után döntött arról, hogy az eddig "BBB plusz" szintû  magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkenti.
Ez továbbra is a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van.

A hitelminõsítõ szerint az egy fokozattal történt  visszaminõsítés tükrözi a válság utáni makrogazdasági kiigazítás  várhatóan súlyos mértékét, és az ezzel járó költségvetési  kockázatokat.
A Fitch Ratings ezzel együtt negatívról stabilra javította  vissza a magyar szuverén besorolásra érvényben tartott kilátást, a  20 milliárd eurós pénzügyi csomag hatására hivatkozva, amelynek  nyomán a cég szerint jórészt megszûntek a külsõ finanszírozási és  likviditási kockázatok Magyarország esetében.

A ház az átfogó feltörekvõ piaci felülvizsgálatról Londonban  hétfõn kiadott 14 oldalas összefoglalójában táblázatos összesítést  közöl az egyes felzárkózó gazdaságok szuverén hitelképességét  fenyegetõ legfõbb kockázatokról. Eszerint Magyarország esetében a  külsõ finanszírozások szûkülése ebbõl a szempontból alacsony  kockázati tényezõnek minõsül, Bulgária és Románia esetében azonban  magas ez a kockázat.
A cég Románia minõsítését hétfõn két fokozattal a befektetési  sáv alá, az eddigi "BBB"-rõl "BB plusz"-ra rontotta, ezen az  osztályzaton is fennhagyva a további leminõsítés lehetõségére utaló  negatív kilátást.
A Standard Ú PoorÍs után a Fitch a második nemzetközi  hitelminõsítõ, amely spekulatív szintre süllyesztette Románia  szuverén adósbesorolását. Románia az egyetlen ország az EU-ban,  amelynek immár több nagy hitelminõsítõnél nincs befektetésre  ajánlott osztályzata.

Romániáról a Fitch átfogó hétfõi elemzése azt írta: a szintén  leminõsített, de még a befektetõi alapsávban - "BBB mínusz" -  hagyott Bulgáriához mérve a Fitch jóval kevésbé bízik abban, hogy  Romániának sikerül elkerülnie a súlyos gazdasági és pénzügyi  válságot. A cég várakozása szerint a még mindig erõteljes  hitelkiáramlás táplálta román folyómérleg-hiány az idén meghaladja a  GDP-érték 14 százalékát.
A Fitch szerint Romániában az eddigieknél sokkal erõsebb  gazdaságpolitikai - fõleg költségvetési - válaszlépésre van szükség  a valutaválság elkerülésére. A nemzetközi közösség jelentõs külsõ  finanszírozási segítségére is szükség lehet a mélyebb gazdasági és  szuverén adósi válság kivédéséhez, áll a Fitch hétfõi elemzésében.

A Fitch Ratings a rontott, immár spekulatív romániai  adósosztályzaton is fennhagyta a negatív kilátást.
A Standard Ú PoorÍs a múlt hónap végén süllyesztette a román  szuverén adósosztályzatot a befektetési sáv alá, szintén "BB  pluszra". A cég akkori indoklása szerint a román döntéshozók nem  foglalkoznak a halmozódó gazdasági kihívásokkal, mert a figyelem a  közelgõ választásokra összpontosul, és ez tovább szította az  általában is ellenségeskedõ, együttmûködési készséget nélkülözõ  politikai hangulatot.
A Fitch Ratings hétfõi londoni elemzése felidézi a cég múlt heti  globális elõrejelzését, amely szerint az Egyesült Államok, az  euróövezet, Nagy-Britannia és Japán GDP-értéke a következõ tizenkét  hónapban, együttes átlagban számolva 0,8 százalékkal csökken, ami a  II. világháború óta nem tapasztalt ütemû visszaesés lesz ebben az  országcsoportban.

Ez azt jelenti, hogy sok feltörekvõ gazdaságnak alacsonyabb  reáljövedelmekre és beruházásokra, valamint nagyobb hazai  megtakarításokra kell átállnia.

Mindemellett a globális gazdasági és pénzügyi környezet  romlásának hirtelen üteme növeli a gazdaságpolitikai hibák  kockázatát és a gazdasági kiigazítás súlyosságát, áll a Fitch  elemzésében. A cég szerint "drámai és hirtelen" fordulat történt a  felzárkózó gazdaságokba irányuló tõkeáramlásban  
Magyarország besorolását a MoodyÍs Investors Service a múlt hét  végén rontotta, "A2"-rõl "A3"-ra, negatív kilátással, de ez az új  osztályzat is még elsõrendû befektetõi minõsítés.

A Fitch hétfõn rontotta Bulgária és Kazahsztán besorolásait is,  Dél-Korea (A plusz), Mexikó (BBB plusz), Oroszország (BBB plusz) és  Dél-Afrika (BBB plusz) osztályzati kilátását pedig stabilról  negatívra változtatta.
A nagy nemzetközi hitelminõsítõk az utóbbi hetekben sorozatban  rontják a kelet-európai szuverén adósok besorolási kilátásait vagy  osztályzatait, a pénzügyi válság térségbeli terjedésének indokával.

(MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.