A Fitch szerint stagnálni fog Magyarország

Jobb osztályzatot szinte biztos nem kapunk a Fitch Ratingstől a közeljövőben. A hazánkkal foglalkozó szakember szerint esély sincs az idén a növekedésre.

Jelenleg úgy látjuk, hogy 2013-ban nem várható GDP-növekedés, majd 2014-ben 1,5 százalékos bővüléssel számolunk – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Matteo Napolitano, a Fitch Ratings Magyarországért felelős szakembere.

Úgy látja, a kormánynak nincs esélye beindítani a bővülést, hiszen figyelnie kell az államháztartási hiány csökkentésére. Matteo nem igazán bízik a jegybanki hitelprogramban sem, mondván: a gyenge hitelkínálat és -kereslet miatt annak pontos hatásaival nem lehet számolni.

A nemzetközi hitelminősítő besorolásának felülvizsgálata az idén esedékes, ám a szakember szavaiból az derül ki: alig van esély jobb osztályzatra. Matteo szerint ők már 2012 végén megmondták, mire volna ehhez szükség. Egyrészt: sikeres költségvetési konszolidációra, amely az adósságot is csökkenti (nem csak a hiányt), és szükségesnek tartották az adósságszerkezet pozitív változását is (erre van törekvés). A második feltételük az volt, hogy a vártnál gyorsabban javuljon Magyarország külső finanszírozási helyzete. Továbbá az ország középtávú növekedési kilátásainak javulása is feltétel volt, valamint az, hogy javuljon az üzleti környezet, és legyen nagyobb stabilitás a gazdaságpolitikában.

Matteo ugyan nem mondja ki, de mindezek alapján elég kicsi az esély egy pozitív változásra a megítélésben. Az egyetlen élesebben megfogalmazott véleménye szerint egyébként a választások közeledtével egyre lassul a reformok iránti elkötelezettség, pedig ezek korábban (még a Széll Kálmán-tervben) látszottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.