A Fitch negatív kilátást adott a magyar bankszektornak

A Fitch Ratings szerint a magyar bankrendszer 2014-ben is a nem teljesítő kinnlevőségek magas arányától, a gyenge hitelkereslettől és a lanyha gazdasági teljesítménytől szenved majd.

"Stabil, de komor" a közép-európai EU-gazdaságok bankrendszereinek kilátása, tekintettel a térség gazdaságainak továbbra is meglehetősen "ingatag" kilábalási folyamatára, és az egyes gyengébb piacokon változatlanul fennálló eszközminőségi problémákra - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a magyar, a szlovák, a cseh, a lengyel, a szlovén, a bolgár, a román és a horvát bankrendszerek állapotát összegző tanulmányában a magyar és a román bankrendszer kilátását jelöli negatívnak "a kockázatok negatív irányba billenő egyenlegére" hivatkozva. A többi vizsgált térségi bankszektor kilátása stabil a ház listáján. A 19 oldalas elemzés szerint a Fitch továbbra is kedvezőtlen folyamatokat vár a bolgár és a horvát bankrendszerben, a lengyel, a cseh és a szlovák bankszektor ugyanakkor a cég szerint jövőre is felülteljesítő lesz térségi összehasonlításban. A hitelminősítő szerint a szlovén bankrendszer fő mutatói stabilizálódhatnak a tőkepótlási folyamat eredményeként.

A Fitch Ratings térségi elemzésének Magyarországról szóló előrejelzése szerint a magyar bankrendszer 2014-ben is a nem teljesítő kinnlevőségek magas arányától, a gyenge hitelkereslettől és a lanyha gazdasági teljesítménytől szenved majd. A Fitchprognózisa szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 0,7 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal növekszik. Ez a borúlátóbb előrejelzések közé tartozik a City elemzői közösségén belül; más nagy londoni házak általában ennél jobb prognózisokat tartanak érvényben.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai legutóbbi térségi helyzetértékelésükben közölték, hogy az idei év egészére 0,9 százalékos, 2014-re 2,2 százalékos GDP-bővülést várnak a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális bankcsoport londoni szakelemzői a harmadik negyedévi GDP-adatok ismertetése után - a vártnál erősebb első háromnegyedévi lendületre hivatkozva - 0,6 százalékról 1,1 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, és az általuk addig várt 2,0 százalék helyett most már 2,3 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítenek 2014-ben.

A Fitch Ratings szerdai londoni elemzése szerint ugyanakkor a magyar bankrendszer szektorszintű eszközminősége valószínűleg 2014-ben is nyomás alatt marad a lakossági devizaalapú ingatlanhitel-állomány, és a korábbra visszanyúló magas - bár lassan csökkenő - egyéb kitettségek miatt, amelyek elsősorban az építőiparban koncentrálódnak. A hitelminősítő londoni elemzői szerint a devizahitelek megsegítését célzó kormányzati kezdeményezések addig nem járhatnak sikerrel, amíg a foglalkoztatás nem indul erőteljes növekedésnek.

A Fitch szerint ha a devizahitelesek problémájára "agresszív megoldás" születik, az komoly veszteségeket okozhat a magyar bankszektornak, és ebben az esetben egyes külföldi tulajdonos bankok fontolóra vehetik a távozást Magyarországról. A Fitch Ratings londoni elemzői már korábban is jelezték, hogy nem tartják kizártnak ezt a lehetőséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.