A Fitch megerősíti Kínát

Megerősítette Kína magasan elsőrendű szuverén adósosztályzatait csütörtökön a Fitch Ratings, amely ugyanakkor azt jósolja, hogy a kínai gazdaság növekedési üteme az idén két évtizedes mélypontra lassul.

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni közleménye szerint a megerősítés a hosszú futamú deviza- és beladósság "A plusz", illetve "AA mínusz", a rövid lejáratú kötelezettségek "F1", valamint a kereskedelmi adósságkibocsátókra külön megállapított országplafon "A plusz" osztályzataira vonatkozik. A hosszú és rövid futamú adósosztályzatok kilátása stabil.

A Fitch szerint jóllehet a kínai gazdasági növekedés a fejlett piacokat és a feltörekvő gazdaságokat egyaránt sújtó recesszió miatt "markáns ütemben" lassul, Kína mint szuverén adós azonban továbbra is "kivételesen erős" külső egyensúlyi helyzetben van. Emellett a központi költségvetés állapota is "kellően robusztus" ahhoz, hogy a kormány agresszív anticiklikus gazdaságpolitikai választ adhasson az egyébként egyértelműen kemény landolásnak nevezhető helyzetre, áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő előrejelzése szerint ugyanakkor a kínai gazdaság növekedési üteme így is 5,6 százalékra csökken az idén a tavalyi 9 százalékról; ez lesz a leglassabb éves növekedés Kínában 1990 óta.

A Fitch Ratings szerint a következő két évre szóló, a kínai hazai össztermék-érték (GDP) 13 százalékának megfelelő ösztönző csomag sem lesz képes teljes mértékben ellensúlyozni a növekedésre ható, lefelé mutató erőket.
A cég a kínai export értékének 12 százalékos zuhanását jósolja 2009-re; a gazdasági reformok 30 évvel ezelőtti kezdete óta ez lenne a legnagyobb visszaesés a kínai kereskedelmi szektorban.

A kínai gazdaság jelentős megtorpanását, sőt esetleges recesszióját más nagy londoni házak is jósolják.
A Centre for Economics and Business Research (CEBR) gazdaságelemző intézet új előrejelzése szerint a külső kereslet elapadása miatt az eddig rendre 10 százalék feletti kínai növekedési ütem az idén 5,7 százalékra lassul.
A Lombard Street Research nevű londoni makrogazdasági elemző csoport minapi helyzetértékelése felidézte, hogy a januárral zárult félévben a kínai export csaknem 20 százalékkal zuhant.

A cég londoni elemzőinek számításai szerint a kínai export a hazai össztermék-érték (GDP) 40 százalékának felel meg, és a kivitel 20 százalékos esésével az eddig hosszú távon érvényesült 10 százalékos éves gazdasági növekedés hajtóerejének több mint a fele eltűnik. A beruházások a kínai GDP több mint 40 százalékát teszik ki, és ebből 25 százaléknak megfelelő GDP-arányos beruházási érték a nettó kapacitásbővítést szolgálja - feltéve, hogy erre egyáltalán szükség van a kibocsátás növelése végett.

Mindezeket összevetve, a jelenlegi külső helyzetet figyelembe véve a Lombard Street Research szakértői úgy vélik, hogy komoly a tényleges kínai recesszió kockázata. Londoni elemzői körökben eddig a kínai gazdaságot tartották a világgazdaság lehetséges megmentőjének. A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House - néhány hete kiadott drámai hangvételű világgazdasági jelentésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a "gazdasági katasztrófa" szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a kínai növekedés fennmaradása a világgazdaság legfőbb reménye.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.