A Fitch kihúzta a csődből Ciprust

Egy hete még a részleges csődnek megfelelő kategóriába dobta Ciprust a Fitch, most azonban visszaemelte a besorolást extra bóvlira. Álláspontjuk szerint a ciprusi kötvénycsere technikai csődnek minősül.

Újra törlesztő besorolást kapott Ciprus a Fitch Ratings hitelminősítőtől, noha egy hete még az okozott meglepetést, hogy RD (Restricted Default) osztályzatba sorolták az országot, mert álláspontjuk szerint a ciprusi kötvénycsere technikai csődnek minősül. Most tehát újra "CCC"-re javította az érintett adósbesorolást a hitelminősítő.

A Fitch Ratings londoni szakelemzőinek akkori indoklása szerint a leminősítés tükrözte a cég azon véleményét, hogy a kötvénytranzakció értékvesztéssel végrehajtott adósságcserének - distressed debt exchange (DDE) - minősült. A hitelminősítő mindazonáltal már a múlt heti leminősítéssel egy időben jelezte, hogy az új adósságpapírok kibocsátása után nem sokkal vissza fogja emelni a ciprusi államadós-osztályzatot a részleges államcsőd-besorolásról, és olyan új osztályzatot állapít meg, amely megfelel a cég által a ciprusi adósprofilról az értékvesztéssel végrehajtott adósságcsere utáni időszakra kialakított megítélésnek.

A "CCC" besorolás is rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket. A Fitch az új osztályzat megállapításához fűzött pénteki londoni elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a ciprusi recesszió jóval mélyebb és hosszabb lehet az EU/IMF-programban valószínűsítettnél, ahogy az más, külső pénzügyi segítségben részesített euróövezeti országok esetében is már előfordult. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.