A Fideszben orosz bosszút látnak Hernádi ellen

A magyar kormány vezetői úgy látják, az oroszok állhatnak a Mol elleni horvát támadások mögött, és folytatástól tartanak.

Vezető fideszes körökben úgy értékelik, hogy Hernádi Zsoltnak nem tesz jót a horvát gyanúsítás, hiszen ez „nem zörög a haraszt...” típusú feltételezéseket teremhet a személyével kapcsolatban. A kormánypárt meghatározó személyiségei lapunknak ugyanakkor azt mondták, hogy sem rövid, sem középtávon nem rendülhet meg a Mol elnök-vezérigazgatójának pozíciója.

A lapunknak szigorúan név nélkül nyilatkozó fideszes és kormányzati politikusok azt mondták, a gyanúsítás hátterében a horvát belpolitikai játszmákon túl felfedezni vélik az orosz vonalat is. Hernádi ugyanis évek óta tüske az oroszok szemében amiatt, hogy Szurgutnyeftegaz nem tudott valós tulajdonosi jogosítványokat szerezni a Molban a több mint 20 százalékos részesedése ellenére, ezért azt végül eladták az Orbán-kormánynak.

Az oroszok évek óta próbálják a horvátokat nyomni afelé, hogy próbálják függetleníteni a magyar befolyástól az INA-t.

Az oroszok igyekeznek akadályozni azt az unió által is támogatott magyar projektet is, hogy egy észak-déli gázvezetékrendszer megépítésével csökkentsék Közép-Európa orosz gázfüggődését. Ezért az oroszok a horvátokkal is tárgyalnak arról, hogy az észak-déli gázvezeték adriai végén lévő töltőállomások egyikét ők építsék meg, az ő tulajdonukba kerüljön.

Vezető kormánypárti politikusok nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy az oroszok a horvátok után Szlovákiában is akcióba lépnek, politikai szinten ott is megpróbálják megkérdőjeleztetni a Mol bevásárlását a Slovnaftba, így gyöngíteni a magyar tulajdonú nemzetközi olajvállalat regionális vezető szerepét.

Hernádi Zsolt és Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter 2003 júliusában aláírja az INA–Mol együttműködési szerződést
Hernádi Zsolt és Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter 2003 júliusában aláírja az INA–Mol együttműködési szerződést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.