A Fidesz határozottan a Déli áramlat mellett

A Fidesz-kormány annak ellenére határozottan támogatja a Déli áramlat magyar szakaszának megépítését, hogy az EU élesen támadja az orosz-olasz tervet. Három éve még Orbán Viktor is puccsnak nevezte az erre kötött szerződést.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos 2011. szeptember 15-én rövid látogatást tett Moszkvában - tette közzé az orosz és magyar hírügynökségi tudósításokat követően a minisztérium.

Fellegi Tamás Alekszej Millerrel, a Gazprom-csoport elnök-vezérigazgatójával és Alekszander Medvegyevvel, az energetikai óriásvállalat vezérigazgató-helyettesével tárgyalt.

A megbeszélésen a felek áttekintették a magyar és a nemzetközi energiapiac helyzetét, a nemzetközi gazdasági válság hatását az energiaszektor működésére és jövőjére - írja a tárca.

Különös figyelmet szenteltek a Déli áramlattal kapcsolatos kérdéseknek, valamint a hosszú távú stratégiai együttműködés lehetőségének. A Gazprom vezetői hangsúlyozták a vállalat arra vonatkozó szándékát, hogy a Déli áramlat több országot érintő megvalósítása mielőbb elkezdődjön, és 2015-től meginduljon a gázszállítás a régióba.

Fellegi Tamás a tárgyalásokon kiemelte, hogy a magyar kormány a kezdetektől elkötelezett a gázellátás diverzifikációja mellett, és támogat minden lehetőséget, amely növeli hazánk energiaellátásának biztonságát.

Az Európai Unió tagjaként Magyarország támogatja a Nabucco projektet is - szögezi le a tárca. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt gazdasági és stratégiai projektnek tekinti a Déli áramlatot, amely jelentősen hozzájárul Magyarország és a résztvevő magyar vállalatok térségi helyzetének erősödéséhez és a magyarországi gázellátás stabilitásának növekedéséhez.

A felek megerősítették elkötelezettségüket a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítése és a kivitelezés közeljövőbeli tényleges megkezdése mellett.

A két fél megállapodott abban is, hogy magyar vállalatok bevonásával haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket a stratégiai együttműködés további formáiról is.

Fellegi Tamás üdvözölte a magyar kormány nevében az orosz, német, francia és holland cégek aktív közreműködésével megvalósuló Északi áramlatot, illetve azt a tényt, hogy a Déli áramlatban szintén részt vesznek német, olasz és francia partnerek - zárul a közlemény.

 

Ellentmondásos helyzet

Más perspektívába helyezi a találkozót, hogy a Kommerszant tegnap megjelent értesülései szerint Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa határozott támadást intézett a Déli áramlat megvalósítása ellen, a Nabucco megépítése érdekében.

Ráadásul az év első felében, Magyarország uniós elnöksége idején számos nemzetközi fórumon még Fellegi Tamás képviselte az EU energetikai érdekeit. Ugyanakkor információink szerint a Fidesz-kabinet ennek ellenére határozottan kiáll a Déli áramlat magyar szakaszának megépítése mellett. A közlemény a külső körülményekre nem tér ki.

Ez annál is inkább ellentmondásos, mert a kormánypárt ellenzékben még - legalábbis a nyilvánosság előtt - határozottan támadta a Déli áramlat magyar szakaszára kötött szerződést. Orbán Viktor a dokumentumot a nép ellen elkövetett puccsként értékelte, amit választási győzelmük esetén - mint ígérte - módosítanak. Ugyanakkor eme kampány tartalmi elemei kormányon a jelek szerint teljes mértékben elfelejtődtek.

Az előzmények ismeretében a közlemény azon szakasza, miszerint a magyar kormány "a kezdetektől" támogatja a Déli áramlatot is, fogalmazási bravúrnak tekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.