A Fidesz drasztikus kamatcsökkentést javasol

A Fidesz az európai példákat követve javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának, hogy a jelenlegi 11,5 százalékról csökkentse 6 százalékra a jegybanki alapkamatot, az ellenzéki párt szerint emellett adócsökkentésre is szükség lenne a gazdasági növekedés beindításához - mondta Navracsics Tibor frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus szerint a kormány az elmúlt másfél hónapban tett lépései súlyosbítják a válságot, "Gyurcsány Ferenc Európával szemben halad a válságkezelés tekintetében".

Mint mondta, az európai országokban október óta több kamatcsökkentést hajtottak végre, valamint adócsökkentést és gazdaságélénkítő programokat terveznek, hogy pénzhez juttassák a gazdaságot, a kis-és közepes vállalkozásokat és megőrizzék a munkahelyeket, miközben Magyarország a "szocialista utat" követi, amelynek jellemzője a megszorítás, az adóemelés, a kamatemelés, a gazdasági hanyatlás és a munkahelyek megszűnése. A szocialisták ezt tudják, ez az az út, ami több mint 20 éve újra és újra válságba sodorja a magyar gazdaságot - jegyezte meg.

Navracsics Tibor azt kérte a MNB monetáris tanácsától, fontolja meg, hogy az európai viszonylatban is magas jegybaki alapkamatot csökkentsék 6 százalékra, hogy megérje hitelt felvenni a vállalkozásoknak. A Fidesz szerint azonban ez önmagában nem elég, arra is szükség van, hogy adócsökkentéssel, növekedési csomaggal pénzt juttassanak a gazdaságba.

A Fidesz frakcióvezetője felsorolta, hogy október elején az angol, a svéd és a svájci jegybank, valamint az Európai Központi Bank hajtott végre összehangolt félszázalékos kamatcsökkentést, majd a svéd jegybank újra kamatot csökkentett, novemberben pedig ismét az angol, a svájci és a Európai Központi Bank, valamint a cseh jegybank mérsékelte a kamatot, illetve Szlovákiában is kamatcsökkentésre került sor. Szlovákiában jelenleg 3,25 százalék, Csehországban pedig 2,75 százalék a jegybanki alapkamat - derült ki a Fidesz által kiosztott sajtóanyagból.

A legnagyobb ellenzéki párt úgy látja, Magyarországnak az európai trendekhez kellene alkalmazkodnia, a jelenlegi helyzetben ugyanis képtelenség arra alapozni egy gazdaságpolitikát, hogy a vállalkozások majd 18-20 százalékos kamattal vesznek fel hitelt.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy kormány gazdasági-költségvetési politikájának és a MNB kamatpolitikájának is segítenie kell a gazdaságot, olcsóbbá kell tenniük a hitelhez jutást, mert a kis- és közepes vállalkozói szektor jelenleg a létéért küzd. A válság könnyen jelentheti az egész vállalkozói szektor végét, munkahelyek ezrei-tízezreinek megszűnését és a magyar gazdaság tartós depresszióba fordulását - figyelmeztetett.

A frakcióvezető megjegyezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank októberi három százalékos kamatemelése nem aratott osztatlan sikert szakmai körökben, többen úgy vélték, hogy a jegybank kamatemelése kockázatos és szembemegy az európai trendekkel. Hozzátette: az MNB indoka, miszerint a magas magyar államadósság miatt kényszerült erre a forintvédő intézkedésre, annak tanúságtétele, hogy a jegybank sem bízik abban, hogy a kisebbségi kormány gazdaságpolitikája költségvetési politikája tudja kezelni a válságot.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden Veszprémben jelentette be: a Fidesz felszólítja a kormányt és a jegybankot, hogy azonnal és radikálisan csökkentse a jegybanki alapkamatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.