A Fidesz a jegybankot vágja

A Fidesz és a gazdasági élet szereplői csütörtöki budapesti megbeszélésükön abban egyetértettek, hogy a kamatcsökkentésre szükség volt, ugyanakkor Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szerint a jegybank az elmúlt hónapokban több hibát vétett, és nem készült fel a válság kezelésére.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a mintegy kétórás, a gazdasági élet szereplőivel folytatott megbeszélés után sajtótájékoztatón azt mondta: a találkozón elhangzott, hogy az elmúlt hónapokban hibásan alakult a monetáris politika. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa nem készült fel a válság kezelésére, nem voltak olyan kamatemelő lépések, amelyek csökkenthették volna a krízis magyarországi hatásait. Nem történt meg a devizatartalék feltöltése sem. Ezek a lépések, ugyan csak kisebb mértékben, de hozzájárultak ahhoz, hogy a válság Magyarországon mélyebb lett, mint amire készültek.


A Fidesz gazdasági kabinetvezetője hangsúlyozta: a találkozón megerősödött az a véleményük, hogy kamatvágásra van szükség, mert a jelenlegi kamatszint ellehetetleníti a magyar gazdaságot.

- Egy drasztikus kamatcsökkentés súlyos árfolyamkockázatot von maga után -  mondta Heim Péter, az Aegon Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet a Fidesz által szorgalmazott kamatcsökkentéssel kapcsolatban, hogy kerülni kell minden olyan lépést, amely növeli a bizonytalanságot.


Az Aegon Vagyonkezelő vezető közgazdásza szerint a gazdasági növekedés élénkítése elsősorban a költségvetési politika feladata, ezt a felelősséget nem vállalhatja át a monetáris politika, azaz a Magyar Nemzeti Bank.


Hamecz István elmondta: érthető, hogy a vállalkozások alacsonyabb kamatokat  kívánnak, de jelenleg a hitelszűke a legszorítóbb, ezért az MNB-nek e probléma mielőbbi megoldását kell segítenie minden eszközzel.


A megbeszélésen ott volt többek között Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Wáberer György,  Leisztinger Tamás, Tolnai Lajos és Széles Gábor nagyvállalkozók, Nyúl Sándor, a Trigánit Zrt. vezérigazgatója, Járai Zsigmond volt jegybankelnök és Albrecht Ottó, a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.