A fiatalokat vonzza az ország, a zene, a capoeira

Sokan a zene, a szamba, új barátok vagy a capoeira harcművészet miatt kezdenek el portugálul tanulni. Az interneten böngészve Budapesten mindössze néhány nyelviskolát találni, vidéken pedig csak elvétve, néhány nagyvárost, ahol portugálnyelv-tanfolyamra lehet jelentkezni. Az oktatásra leginkább magántanárok és a kis nyelvstúdiók vállalkoznak, hiszen a kevésbé gyakori nyelvek esetében - mint amilyen a portugál is - jó, ha három-négy jelentkező összejön.

- Mi már két jelentkezővel is csoportot indítunk, de a portugál nyelvet illetően nincs akkora érdeklődés, mint a keleti nyelvek, az orosz vagy a török iránt - mondja a tavaly novemberben indult, kizárólag különleges nyelveket tanító Selyemút Nyelviskola ügyvezető igazgatója. Kolozsi-Kiss Eszter szerint főként a húszas, harmincas éveikben járó fiatalok keresték fel az iskolát ezzel a céllal.

- A spanyolul tanulók közül sokan jó kiegészítésnek gondolják, ha portugálul is beszélnek - mondja a Selyemút Nyelviskola tanára, Kónya Gáspár, aki 2001 óta tanít portugál nyelvet. Tapasztalatai szerint a nyelv egyre népszerűbb Magyarországon. - A portugált többnyire 20-26 éves fiatalok választják - leginkább lányok. Van, aki azért vág bele a nyelvtanulásba, mert hosszabb-rövidebb időre Portugáliába készül, vagy ott járt, és megtetszett neki a nyelv, de előfordul, hogy a kedvese portugál származású. Nem ritkaság, hogy valaki a capoeira miatt kezdi el a tanulást - teszi hozzá.

Az Effy Nyelvstúdióban 15 éve lehet portugálul tanulni. - Akad, aki már évek óta tanulja nálunk a nyelvet, de a portugál iránti érdeklődés nem nagy - mondja Kálmán Éva, a nyelvstúdió ügyvezető igazgatója.

Nyelvvizsgára természetesen van lehetőség: az ITK Origónál évente kétszer, minden szinten lehet nyelvvizsga-bizonyítványt szerezni, a Portugál Kultúrintézetnél államilag elismert, egynyelvű vizsgát lehet tenni.

- Évente legfeljebb öt vizsgázót készítünk fel nyelvvizsgára, őket is inkább egyéni órák keretében - mondja Fehér Ferenc, a Katedra Nyelviskola portugál nyelvoktatási koordinátora. A Katedránál 1999 óta van lehetőség portugálnyelv-tanulásra. Az iskolában havonta, kéthavonta indítanak 6-8 fős csoportokat, és egyéni oktatás keretében is mindig van 1-2 növendékük. - Bár egzotikus nyelvnek tartják a portugált, akik tanulják, tudják, hogy valójában több mint 200 millió emberhez lehet kulcs - teszi hozzá Fehér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.