A feltörekvő országok betáraztak a frankból

A feltörekvő és a fejlődő országok táraztak be nagyobb arányban svájci frankból, így – a nagybefektetők mellett - javarészt az ő számlájukra is írható az alpesi deviza utóbbi fél évben tapasztalt irdatlan drágulása – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss negyedéves összesítéséből.

A válságálló svájci frankban inkább a feltörekvő és a fejlődő országok bíznak, az utóbbi hat hónapban az ő vásárlásaik generálták a jelentős frankárfolyam-emelkedést, amelynek csúcspontján a frank/euró keresztárfolyam már csak hajszálra volt a paritástól. (Legalábis szerepük megkérdőjelezhetetlen ebben a folyamatban.)

Az IMF szokásos negyedéves mérlegéből kiderül, hogy a feltörekvők és a fejlődők 1,372 milliárdról 2,609 milliárdra növelték, azaz csaknem megduplázták a frankban mért devizatartalékukat 2011 első hat hónapjában, miközben a fejlett államoknál mindössze 11 százalékos, 448 milliós volt a bővülés, amivel 4,738 milliárda gyarapodott a frankkészletük. Az alpesi fizetőeszközben tartott devizatartalék jelenleg globálisan 7,347 milliárdra rúg, azaz fél év alatt 31 százalékkal nőtt a kincstári trezorokban tartott frank mennyisége.

A frank azonban nemhogy a másodhegedűs, de még a patitúrahordozó szerepét sem játszhatja el nagyágyú, a dollár mellett, amely 5440 milliárdjával toronymagasan vezet a 1453 milliárd eurós második helyezett előtt. Hiába gyengélkedik az amerikai gazdaság és érte el az államadósság a 14 ezermilliárd dolláros plafont júliusban, a bizalom nem rendült meg a zöldhasúban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.