A félelemfaktor hajtja fel az olajárat

Tavaly a Hormuzi-szoros blokádjával való iráni fenyegetés, idén az Egyiptomot átszelő Szuezi-csatorna forgalmának esetleges megbénítása hajtotta a lélektani százdolláros szint fölé a kőolaj árát.

Az amerikai kontinensen irányadó alaptípus, a West Texas Intermediate (WTI) hordójáért a szerdai New York-i kereskedésben 102,2 dollárt is elkértek, ez 2,58 dolláros napi növekedésnek, egyben 14 havi csúcsnak felel meg. Az Európában irányadó északi-tengeri Brent-típusú kőolaj 1,6 százalékkal 105,7 dollárra drágult napközben a londoni árutőzsdei kereskedésben.

A WTI kilenc hónap után most lépte át újra a száz dollárt az egyiptomi polgárháborús veszélyre, illetve a tankerek hajózási útvonalának és a párhuzamos Szuez-Mediterrán Olajvezetéken történő szállítások biztonsága felett érzett aggodalmakra adott válaszul. (Egyiptom nem olajtermelő állam, de tranzitútvonalként kulcsfontosságú piaci szereplőnek tekinthető.)

A világpiaci mozgásokban az amerikai kőolajtartalékok csökkenő szintje is közrejátszott, a készletek a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben, 9,4 millió hordóval zsugorodtak. A csökkenés folytatódhat, a héten előzetes becslések szerint 2,25 millió hordóval apadhat a piaci jegyzések szempontjából indikátor szereppel bíró amerikai tartalék. Hordóra annyival, mint a stratégiai fontosságú Szuez-Mediterrán vezetéken a földközi-tengeri kikötőkbe szállított közel-keleti olaj napi mennyisége.

A Közel-keletről származik a globális olajtermelés egyharmada, így ha ennek a biztonságos szállítását valamilyen veszély fenyegeti, az azonnali áremelkedés okoz a jegyzésekben, és ez az alapanyagtól a késztermékig – azaz az üzemanyagig – mindent megdrágít. Szakértők szerint a geopolitikai feszültségek miatt a következő fél évben 98 és 102 dollár között mozoghat a WTI átlagára.

Az Equilor elemzői a 105 dollár elérését is könnyen elképzelhetőnek látják. Az olajárak mozgását most a félelemfaktor fogja megszabni, kiváló spekulációs tereppé változtatva a nyersanyag piacát. A spekulánsok figyelme egyre inkább a WTI felé tolódik el, azt keresik most, amit az is magyaráz, hogy már elkezdődött a fogyasztási csúcsidőszak, amikor az amerikaiak szabadságra mennek, s a ha számottevően csökkennek a helyi üzemanyagkészletek, az felhajtja az árat, amin aztán szépen lehet keresni.

Ezért drágul nagyobb ütemben a WTI, mint a Brent, ami Európa számára a kisebbik rosszat jelenti. Az olaj drágulása ugyanis törvényszerűen lassítja a világgazdaság növekedését, ezért minden, a piacot érintő fejlemény fokozott jelentőséggel bír.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.