A fejlődő országok megmutatták, mi a gazdasági fegyelem és önuralom

A fejlődő országokat sikeresen tanították gazdasági fegyelemre a fejlett országok korábban - most utóbbiak tanulhatnak előbbiek sikeréből - hangzott el a New York Egyetem (NYU) üzleti iskolájának Sanghajban tartott hétvégi konferenciáján.

A legfontosabb lecke, melyet a fejlett országok a fejlődő társaiktól tanulhatnak, az az önfegyelem és a hosszú távú, pragmatikus növekedési stratégia bevezetése - mondta a konferencián a NYU Leonard N. Stern üzleti iskolájának dékánja, Peter Henry. Henry nemrég kiadott Fordulat (Turnaround) című könyvében kifejtetteket ismertetve arra emlékeztetett: Kína, India, Latin-Amerika, valamint egyes afrikai országok az elmúlt évtizedekben rendkívüli fejlődést mutattak fel, ma a világ gazdasági növekedésének kétharmadát a harmadik világ országai produkálják. 

Az 1980-as és 1990-es években számos fejlődő gazdaság komoly adósságválságba került, melyek okául főleg az érintett országok pénzügy- és monetáris politikai fegyelmének hiánya szolgált. A válságból végül jövőbe mutató, fegyelmezett gazdaságpolitikák bevezetésével kerültek ki, melyeket a fejlett országok, illetve nemzetközi szervezetek, így a Világbank vagy a Nemzetközi Valutaalap segített kidolgozni és - sokszor hitelnyújtásért cserébe kényszerített - kivitelezni. Igaz, a fegyelem rövid távon komoly gazdasági és társadalmi áldozatokkal járt, hosszú távon ugyanakkor fenntartható, gyakorlatias növekedési pályára állította az országokat, azok sikerét gazdasági növekedési mutatóik jelzik.

A leginkább a nyugati országokat sújtó jelenlegi gazdasági nehézségek arról tanúskodnak, hogy a fejlett országok "átadták ugyan a leckét" a fejlődőknek, saját maguk ugyanakkor úgy tűnik, elfeledkeztek arról. Fiskális és monetáris "kicsapongásaik", rövid távra való tervezésük és a keserű áldozatokat vállalni nem akaró hozzáállásuk miatt mostanra fordult a kocka, s a korábbi mintaországok azok, melyek jelenleg a válságot szenvedik.

A helyzet kezelésére a fejletteknek a fejlődő országok példáját kellene szemügyre venniük, s szükséges lenne felismerniük, hogy tanulhatnak azoktól - mondta a dékán. A világgazdaság egészének növekedését illetően a legnagyobb veszélyt a következő években a fejlődők és fejlettek közti bizalomhiány jelentheti. Henry szerint felül kell emelkedni az egymás kárára való versengés szemléletén, s rá kell jönni, hogy a fejlődők gazdasági növekedéséből a fejlett országok csak profitálhatnak, sőt saját jövőbeni fejlődésük alapját is a fejlődők teljesítménye segíti majd.

A világgazdasági súlyok eltolódását emelte ki előadásában Csu Min, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgató-helyettese is a konferencián. Csu rámutatott: a világ bruttó hazai termékéből (GDP) 2013 után a fejlődők részesülnek majd nagyobb arányban, melyre sosem adódott még példa a történelem során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.