A Fed tartott, de kész lépni

Csalódást okozott a piacoknak a Fed. Az amerikai jegybank nem nyúlt a kamatokhoz, és nem jelentett be új, a gazdasági növekedést ösztönző lépéseket sem, de utóbbi lehetőségét legalább nyitva hagyta.

Kész további lépésekre a gazdasági növekedés ösztönzésére az amerikai jegybank (Fed), amelynek nyílt piaci bizottsága a kétnapos ülése után magyar idő szerint szerda este kiadott közleményében azonban nem jelentett be új intézkedéseket. S egyes elemzői feltevésekkel szemben, hogy esetleg 2015-ig tartani ígéri az alacsony, 0 és 0,25 százalék közé eső irányadó kamatot, csak megismételte, 2014 végéig nem változtat.

A rövid közlemény nyugtázza, hogy nincs inflációs veszély, de egyben azt is, hogy a második negyedévben az elsőhöz képest lassult a gazdaság növekedési üteme – éves szinten két százalékról másfélre –, a foglalkoztatás növekedési üteme is visszaesett, akárcsak a háztartások fogyasztása. A globális pénzügyi piacokon tapasztalható feszültség továbbra is nagy kockázat az amerikai gazdaság számára, amely a következő negyedévekben mérsékelt ütemet diktálhat, s később gyorsíthat.

A közlemény közzététele után a New York-i Dow Jones index süllyedni kezdett, mert a Fed homályban hagyta, mikor lép. Így most a piacok figyelme a nagyot ígérő európai jegybankra irányul, majd néhány nappal később ismét Ben Bernanke amerikai jegybankelnökre, aki Jackson Hole-ban, a jegybankok szokásos találkozóján beszél. Új előrejelzéssel szeptemberben jelentkezik a Fed.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.