A Fed pénzt pumpál a gazdaságba

Havonta negyvenmilliárd dollárt költ jelzálog fedezetű értékpapírok vásárlására, és 2014 helyett egészen 2015 végéig nulla és negyed százalék között tartja az irányadó kamatot az amerikai Fed.

Havonta negyvenmilliárd dollárt költ jelzálog fedezetű értékpapírok vásárlására, az év végéig folytatja a portfóliójában lévő papírok lejáratának megnyújtását szolgáló politikáját és 2014 helyett egészen 2015 decemberéig nulla és negyed százalék között tartja az irányadó kamatot az amerikai jegybank (Fed).

A nyílt piaci bizottság üléséről csütörtök este kiadott közlemény kifejti: a gazdaság szerény ütemben növekedik, a munkanélküliség magas, a háztartások fogyasztása emelkedik, de az üzleti beruházások üteme csökken. A jegybanknak ezért igyekeznie kell a maga módszereivel élénkíteni a gazdaságot a foglalkoztatás bővítésének érdekében.

A jegybanki döntéshozók úgy vélik, hogy a vásárlások felújítása – két menetben 2008 után a Fed több mint kétezer milliárd dollárt nyomott a gazdaságba – és a futamidők meghosszabbítása nyomán a hosszú lejáratokon csökken a kamat és ez kedvez a jelzálogpiacnak és általában is jobb feltételeket teremt.

A Fednek kettős küldetése van: elő kell mozdítania a teljes foglalkoztatást, s kordában kell tartania az inflációt. Utóbbi üteme a közlemény szerint középtávon is a kétszázalékos cél alatt marad, így a figyelem a 8,1 százalékos, az elfogadható szintet legalább két százalékkal meghaladó munkanélküliségre összpontosulhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.