A Deloitte világszerte adócsökkentést lát

A kormányok a világméretű gazdasági válság hatásait - kevés kivételtől eltekintve - adócsökkentéssel igyekeztek tompítani - állapítja meg a Deloitte. Ugyanakkor nincs egy mindent megoldó recept: Írország például adóemelésekkel próbálja mérsékelni a költségvetési hiányt.

A tanácsadó cég több mint ötven országban vizsgálta a válság nyomán született adóintézkedéseket. Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója a tanulmány kapcsán elmondta: A világ országaiban jellemzően a versenyszféra adóterheinek további csökkentése figyelhető meg. Ha egy állam bővíteni is igyekszik a gazdaságélénkítő forrásokat, azt sehol nem adóbevételekből, tehát nem az újraelosztás és az adóközpontosítás növelésével teszi - hangoztatta. A válság ellenére tehát a Deloitte nem tapasztalt változást a nemzetközi adóverseny alapvető folyamataiban. Sőt: a vállalkozások, az élőmunka és egyes országokban a háztartások adóterhelésének további csökkentését tapasztalták.

Kövesdy Attila, a Deloitte nemzetközi adótanácsadásért felelős partnere tipikus intézkedésnek nevezte az adómérték-csökkentést, a gyorsított értékcsökkenési leírást, az adóbefizetési határidők eltolását, az adóhatóság részéről a gyorsabb adóvisszatérítést illetve a fizetési könnyítéseket. A kormányok ezekkel az intézkedésekkel vagy a magánszemélyek, vagy a vállalkozások helyzetén kívánnak enyhíteni.

Az Egyesült Államokban a kisvállalkozások számára megengedik a visszamenőleges veszteségelhatárolást is. Ez azt jelenti, hogy ha társaságiadó-alapjuk negatív, ezt korábbi pozitív adóalapjukkal szembeállíthatják, és a korábban befizetett adót visszaigényelhetik. Belgiumban az új lakások építését terhelő általános forgalmi adót 21 százalékról 6 százalékra csökkentették.

Dél-Koreában az adóhatóság átmenetileg felfüggeszti az adóellenőrzéseket azoknál a jellemzően kis- és közepes hazai vállalkozásoknál, amelyek munkahelymegtartó programot hajtanak végre, illetve egyéb munkahelyteremtő vállalásokat tesznek. Ez sem elszigetelt jelensét.

A Cseh Köztársaság társasági adót csökkent, és bizonyos esetekben a személyi jövedelemadó előlegfizetésének kötelezettségét is felfüggesztették.

Írország viszont, amely magas költségvetési hiánnyal küzd, adóemeléseket vezetett be mind az általános forgalmi adó, mind az eddig nemzetközi összehasonlításban alacsonynak mondható személyijövedelemadó-terhelés területén. Eközben azonban a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalatok adókötelezettségein könnyíteni igyekszik. A tanácsadó ezt úgy értékeli: nincs egy recept minden országra. Az adóintézkedések meghozatalakor figyelemmel kell lenni az adott ország költségvetésének helyzetére is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.