A CVC tőketársaságé lett a Borsodi

Az Anheuser-Busch InBev közép-európai érdekeltségeit a CVC Capital Partner magántőketársaságnak adta el, a Borsodi Sörgyár Zrt.-vel együtt. A vételár 2,23 milliárd dollár volt, amit később mintegy 800 millió dolláros részlet egészít ki. A hivatalos átadás-átvétellel januárban végeznek.

A világ legnagyobb sörgyártója azért kényszerült eladni egyébként nyereséges közép-európai érdekeltségeit, mert anyacégei, az amerikai Anheuser-Busch és a belga-brazil InBev tavalyi egybekelését bankkölcsönökből finanszírozták, és most eljött a törlesztés ideje. Pontosabban: a Borsodi tulajdonos InBev vásárolta fel amerikai vetélytársát.

A magyaron kívül a bosnyák, a bolgár, a horvát, a cseh, a szlovák, a szerb, a román és a montenegrói piacra tette rá a kezét a CVC. A sörbarátoknak nem lesz hiányérzetük, ugyanis az egyezség szerint a vezető márkák - Stella Artois, Leffe, Spaten, Beck's, Löwenbrau - gyártási és forgalmazási joga a régióban szintén átkerült a CVC-hez. A sörösök  egyedül a Staropramenhez ragaszkodtak, azt ezentúl is ők terítik az érintett országokban.

A felek visszavásárlási opciót is kikötöttek, azaz ha a CVC továbbállna, akkor az Anheuser-Busch InBevnek elővásárlási joga lesz. Carlos Brito, a sörbirodalom brazil vezérigazgatója elégedetten nyilatkozott az ügyletről, melynek révén a törlesztéshez szükséges 7 milliárd dollár harmadát már sikerült megszerezniük, ugyanakkor lehetővé vált számukra, hogy a legfontosabb piacaikra fókuszálhassanak. Közép-Európa nem tartozik ide.

Nem így a CVC-nél, amely éppen most hajtja végre első nagy tőkebefektetését a régiónkban. Szőke István, a területért felelős egység vezetője - cége közleménye szerint - elragadtatással szólt arról, hogy milyen elkötelezett dolgozókkal, kiváló, tapasztalt menedzsmenttel és ikonikus márkákkal gyarapodott a portfoliójuk.

 

Sörgyártás - kinek folyik majd a lé?
Sörgyártás - kinek folyik majd a lé?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.