A csőd szélén az USA

Tíz év alatt az amerikai költségvetés hiányának négyezermilliárd dolláros csökkentésére kell tervet kidolgoznia az USA kabinetjének ahhoz, hogy a kongresszus megemelje az ország 14 ezer 300 milliárd dolláros eladósodási plafonját.

Tíz év alatt 4 ezer milliárd dolláros költségvetési hiánycsökkentés a tétje azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket az amerikai törvényhozók képviselői folytatnak Joe Biden alelnök vezetésével - írja a Világgazdaság.

Enélkül ugyanis esély sincs arra, hogy a törvényhozás megszavazza a jelenleg 14 ezer 300 milliárd dolláros adósságplafon megemelését. Emiatt nem tudna hitelt felvenni a kormány, s emiatt augusztus 2-ától nem tudná teljesíteni a kötelezettségeit.

Emellett hitelminősítők leminősítéssel fenyegetnek. Mindez akár ismét recesszióba sodorhatja az országot. Ráadásul egyes vélemények szerint a 4 ezer milliárdos lefaragás sem elegendő, mivel az államadósság 25 ezer milliárdra nőhet.

A legnagyobb akadály a büdzséhiány mérséklésének az útjában az, hogy nem tudnak megegyezni ennek módjáról. A republikánusok ellenzik az adóemeléseket, a demokraták ugyanakkor elutasítják a nyugdíjasok egészségügyi kiadásainak lefaragását. A törvényi hiányplafon megemelését egyes demokrata körök legfeljebb fél évre engedélyeznék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.