A cseheket és a lengyeleket tartja vonzóbbnak az Erste

Az eurózónában megkezdődött a kilábalás, amiből várhatóan a kelet-közép-európai bankszektor is profitálni fog az Erste Csoport napokban megjelent, a kelet-közép-európai bankokról szóló elemzése szerint.

Az MTI-hez eljuttatott elemzés összeállítói úgy látják, hogy például a Lengyelországban és Csehországban meglévő strukturális előnyök a növekedés gyorsulását idézhetik elő 2014-ben és az azt követő években.  Az elemzésben Günter Hohberger, az Erste Csoport kelet-közép-európai banki elemzője kifejtette: ezekben az országokban a bankok nyereségességére leselkedő veszélyek inkább a fiskális hatásokból, semmint a működésből adódhatnak, szó van ugyanis a bankadó bevezetéséről és a vállalati nyereségadó emeléséről. Magyarországon, Romániában és Szerbiában a fenntartható nyereség elérése terén a nagy kihívást a kockázati költségek visszavágása, valamint a növekedés, a kamatmarzsok, és a kockázati költségek közti egyensúly megtalálása jelenti - fűzte hozzá.

A második negyedévben a cseh GDP 0,6 százalékkal bővült  negyedéves összevetésben és a tízéves államkötvények hozama is 2,44 százalékra emelkedett a közelmúltban, így a csehországi bankok jóval kedvezőbb környezetre számíthatnak 2013 második felében. Az elemzés szerint  Lengyelországban a (közintézményekkel együtt számolt) hitelállomány 2013 júliusában 3,7 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához képest, a lakossági állomány 3,3 százalékkal, a vállalati pedig 0,5 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A vállalati finanszírozás területén a beruházási hitelek állománya már második hónapja nőtt, azután, hogy hat hónapon keresztül csökkenést mutatott éves szinten.

Mivel a fogyasztási hitelekkel kapcsolatos szabályozói magatartás tovább lazul, így a lakossági hitelezés a várakozások szerint az év vége felé fellendül. A vállalati hitelek terén várható növekedést a fogyasztás emelkedése, s az EU-s forrásokból finanszírozott projekteknek köszönhetően a beruházások bővülése segíti majd. Az elemzés készítői úgy vélték: Magyarországon az üzleti környezet továbbra is visszahúzza a bankok nyereségességét, hiszen a nem teljesítő hitelek aránya (az úgynevezett NPL-ráta) a 2009 első negyedévében mért 4 százalékról 18 százalékra ugrott 2013 második negyedévére.

Az elemzés szerint a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja nyomán megélénkült a hitelkereslet a kis- és középvállalkozások körében. Az Erste elemzői szerint a hitelállomány 2013 egészében 2,5 százalékkal zsugorodik, az első félévi mintegy 6 százalékos csökkenés után. Jövőre 1 százalékos növekedés valószínűsíthető, amelyet újabb 3 százalékos bővülés követ 2015-ben. A külső finanszírozást tekintve a magyar bankok az elmúlt öt év során megfelezték az anyabankoktól származó forrásbevonás mértékét - írja a ProfitLine.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.