A cseh pénzügyminisztérium 2,3 százalékos visszaeséssel számol

Csehország hazai összterméke (GDP) várhatóan 2,3 százalékkal csökken az idén, mondta a cseh pénzügyminisztérium szóvivője, Jakub Haas pénteken újságíróknak. Ez a minisztérium legújabb előrejelzése, hivatalosan a jövő héten közlik, tette hozzá. Eddig legföljebb 2 százalékos visszaesést jósoltak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) másfél héttel ezelőtt 1,3 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített Csehországnak erre az évre, és 1,4 százalékos növekedést jövőre. A cseh gazdaságot a fő exportpiacok, az EU és kiváltképp Németország recessziója húzza le. Csehország viszonylag nehéz helyzetbe került, mert exportjában túlsúlyos éppen a legnagyobb nemzetközi értékesítési válsággal küzdő autóipar.

A korona gyengülése miatt azonban a Cseh Nemzeti Bank kénytelen szüneteltetni a kamatcsökkentést, nem segíthetett tovább a gazdaságnak. Utoljára február elején enyhített, fél százalékponttal 1,75 százalékra mérsékelve alapkamatát. A cseh GDP növekedése tavaly 3,1 százalékra lassult a 2007-es, 6,5 százalékos ütemről.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.