A Citibanknak most is jól megy

Nincs oka panaszra a Citibank Magyarországnak. A pénzintézet tavaly negyedével gyarapította nyereségét, miközben fontosabb üzletágaiban mind növekedést könyvelhetett el.

A tavalyi évet 16,44 milliárd forint adózás előtti nyereséggel zárta a Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe, ez 26,4 százalékos növekedést jelent a 2010-es profithoz képest. Az adózott eredmény ennél kisebb mértékben, 3,7 százalékkal bővült és 10,84 milliárd forint lett, amely tartalmazza a banki különadót, míg a 813,35 milliárd forint mérlegfőösszeg alapján számolt eszközarányos nyereség (ROA) másfél százalékot tett ki – mondta sajtájékoztatóján Batara Sianturi, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója, aki szerint a hazai gazdasági és jogszabályi környezet tavalyi alakulása számukra is komoly kihívást jelentett.

A bank ezentúl is elsősorban a pénzügyi szolgáltatások nyújtására, így például a treasury és a globális tranzakciós szolgáltatásokra, a hitelkártya üzletágára koncentrál, de például – szemben sok konkurensével – növelné részesedését a hitelezésben is. A pénzintézet nagyvállalati hitelállománya tavaly 10,84 százalékkal bővült, míg a lakossági azonos mértékben, 10,94 százalékkal zsugorodott. Az idén hasonló folyamatokkal számoló Batara Sianturi utóbbit azzal magyarázta, hogy a válság hatására változott a lakossági attitűd: a háztartások az eladósodás helyett fontosabbnak tartják megtakarításaik növelését.

A Citibank egyébként nem különösebben aktív a hitelezésben, inkább a pénzügyi szolgáltatásokban erős. Ezt jól mutatja például az, hogy hitel/betét aránya a hazai hitelintézeti szektorban a legalacsonyabbak közé tartozik: míg a szektorátlag 130-140 százalék körül van, addig a Citibanknál tavaly év végén mindössze 35,2 százalék volt, vagyis háromszor annyi betétet kezelt, mint hitelt. A hitelintézet betétállománya 2011-ben 17,67 százalékkal 404,7 milliárdra forintra nőtt, míg a hitelállomány összességében stagnált, a 142,6 milliárd forint 0,7 százalékos "gyarapodást" jelent 2010-hez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.