Óvatosan derűlátó magyar cégvezetők

A magyar felső vezetők csak akkor költenek innovációra, ha az egész biztosan megtérül. Ennek ellenére optimisták, növekedést várnak – derül ki az SAP megbízásából készült kutatásból.

A magyar vállalatok felső vezetőinek háromnegyede cége növekedését várja a következő három évre – mondta Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az Oxford Economics felmérésére hivatkozva. Ennek keretében 21 ország stabilan működő kis- és közepes vállalatait keresték meg.

A cégvezetők a növekedést elsősorban külföldi és nem belpiaci tevékenységüktől várják. A magyar cégek a technológiai innovációt jelölték meg a növekedés motorjának. A magyar vezetők több mint hatvan százaléka viszont úgy véli, csak akkor fektet fejlesztésbe, ha az egész biztosan megtérül.

A cégvezetők a világon mindenütt úgy érzik, hogy manapság csak jóval nagyobb erőfeszítéssel tudnak üzleti lehetőségeket összehozni. Hazai társaikban a legnagyobb kérdőjel a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos. A havidíjas megoldások megtérüléséről nincsenek meggyőződve, mert a szolgáltatás és a hardverek sosem kerülnek a vállalat tulajdonába. Azt sem szeretik, hogy adataik a szervereken kikerülnek a vállalattól.

2012-ben egy százalékkal csökkent Magyarországon a teljes informatikai piac. A szoftvereket is beleértve a magyar IT-piac hatszázmilliárdot tesz ki. A telekommunikációt is hozzászámítva pedig az IKT-piac a GDP 12 százaléka körül áll.

Az SAP Magyarország negyven százalékkal többet értékesített, mint egy évvel korábban, s negyven százalékkal nőtt a bevétel. Ez a szoftverkarbantartásból származó bevételeket is tartalmazza.

Az SAP 2012-es magyarországi bevétele 17,1 milliárd fölé emelkedett, az azt megelőző évi 15,1 milliárd után. Idénre a cégvezető minimum a tavalyi eredményt várja. A cég piaci részesedése negyven százalék fölé emelkedett. Ablonczy Balázs ügyvezető igazgató ezt az SAP 2010 óta követett stratégiájával magyarázza.

A Hana memóriaalapú adatbázis-technológiáját Magyarországon 17 ügyfél használja már, köztük van állami nagyvállalat is. A technológiát itthon nemcsak az értékesítés terén kívánják terjeszteni. A startup cégekkel együttműködve is keresnek lehetőségeket arra, miként lehet a technológiát az üzleti folyamatok támogatásához használni.

Ablonczy Balázs elmondta: tavaly mintegy száz olyan magyar kis- és közepes vállalkozás döntött valamilyen SAP-megoldás használata mellett, amely korábban semmilyet nem használt.

A cég egy éve indította el közszféra-programját, amelynek keretében partnereiket képzik, vizsgáztatják, annak érdekében, hogy megismerjék az államigazgatási szféra igényeit. Immár több közszféra-minősített partnerük van.

A kormányzati informatikai fejlesztésekkel kapcsolatban Ablonczy Balázs elmondta: kívánatos volna, ha a döntéshozatalban figyelembe vennék a világban végbemenő technológiaváltást. – Nagyon kevés olyan szegmense van a közigazgatásnak, ahol ne tudnánk hozzáadott értéket adni – mondta Ablonczy.

Ma már 510 fővel dolgozik az SAP Hungary Kft., bővült a német nyelvterületet kiszolgáló támogatóközpont, de a regionális banki resales-tevékenységet is egy magyar csapat látja el.

A memóriaalapú adatbázis-technológiának köszönhetően néhány éven belül nagyobb vállalatok is átadhatják az SAP rendszereik hardveres és szoftveres üzemeltetését az SAP-nak, s áttérhetnek a havidíjas szoftver és szolgáltatás alapú modellre. Ablonczy Balázs elmondta: a modellt Magyarországra is be lehet hozni, mert nagyon nagy a megtérülése, és általa komoly piacbővülés is elérhető.

Az SAP-nak 2012-ben globálisan ötvenezer új ügyfele lett, a teljes megcélozható piacméret 2015-ben 230 milliárd dollár lesz. 2012-ben az SAP a német tőzsde legértékesebb cégévé vált azt követően, hogy 48 százalékkal nőtt a cég értéke. A vállalat kapitalizációja ma 65 milliárd dollár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.