A cégek többségénél létszámstop van

A hazai kkv-szektor vállalkozásainak döntő többsége nem tervez létszámbővítést a következő egy évben, igaz, nagy részük leépítésben sem gondolkodik. Aki mégis, az elsősorban elkötelezett, tapasztalt munkavállalót keres, lehetőleg nem túl magas fizetési igénnyel.

A kedvezőtlen gazdasági környezet miatt (a KSH előzetes adatai szerint az idei első negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a GDP a tavalyi azonos időszakhoz képest, és az elemzők többsége egész évre visszaesést várnak) idén nem valószínű a foglalkoztatottság számottevő javulása. Az első negyedévben 11,7 százalékos munkanélküliségi ráta az elemzők szerint idén beragad a 11 százalékos szint felett.

A foglalkoztatás növelésében jelentős szerepet játszik kis- és közepes vállalkozói (kkv) szektor, az Európai Unióban az utóbbi időben az új munkahelyek 80 százalékát ezek a cégek hozták létre, a hazai kkv-k döntő többsége azonban egyelőre nem tervez létszámbővítést. A K&H kkv-vezetők körében végzett felmérése szerint a vállalkozások 70 százaléka változatlan létszámmal számol a következő egy évben, míg nyolc százaléka további leépítésben gondolkodik. Bővítést a cégek 19 százaléka tervez, de ezen vállalkozások kétharmada is csak a dolgozói állomány egy és négy fő közötti növelésében gondolkodik. (A társaságok három százaléka nem tudott vagy akart válaszolni.)

A cégmérettel párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is egyértelműen javul, hiszen míg a mikrocégek csupán 14 százalékaa tervez létszámbővítést, addig a kisvállalkozásoknál 22 százalék, a középvállalatok esetében pedig több mint duplája, azaz 30 százalék ez az arány.

Az egyes ágazatok esetében is jelentős eltérés figyelhető meg a munkaerő-lekötés tervezett alakulását illetően. Érdekes módon mind létszámbővítésben, mind leépítésben kiugró az ipari szektor. Ennek hátterében az állhat, hogy az elmúlt néhány hónapban jelentős beruházások indultak el, ugyanakkor több cég is megszüntette gyártókapacitását, így az ezekhez a multinacionális vállalatokhoz kapcsolódó kkv-k is jelentősen eltérő helyzetben vannak. Jól látható az is, hogy a kereskedelmi vállalkozások gyakorlatilag nem gondolkodnak nagyobb létszámú bővítésben, leginkább néhány fő új alkalmazottal terveznek – ismertette a felmérés eredményeit Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az új munkatárs kiválasztásának fő kritériumai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt évek során. A hazai vállalkozások számára a munkaerő-felvétel legfontosabb szempontja az elkötelezettség, ezt követően pedig a tapasztalat és a fizetési igény. A különböző szektorokban azonban más-más hangsúlyt kapnak a különböző kiválasztási szempontok. Míg a végzettségnek a szolgáltató szektorban van a legnagyobb szerepe, addig a tapasztalat leginkább a kereskedelmi vállalatoknál döntő tényező a munkaerő kiválasztásában. Az utolsó helyre sorolt nyelvtudásnak leginkább a szolgáltató szektorban van szerepe a létszámbővítés során, míg a mezőgazdaságban szinte egyáltalán nem játszik szerepet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.