A cégek nem büntethetik a sárgacsekkeseket

A cégek nem vethetnek ki pótdíjat csak azért, mert valaki sárga csekken szeretne fizetni – döntött a kormány, amely azonban a maga részéről az ilyen befizetéseket is megadóztatná.

Egy hétfőn elfogadott módosító javaslat értelmében nem számolhatnak fel pótdíjat a közműszolgáltatók abban az esetben, ha ügyfelük postai átutalással, azaz sárga csekkel kívánja rendezni számláját – írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

Becslések szerint a közszolgáltatási fogyasztások több mint nyolcvan százalékát ma is sárga csekken rendezi a lakosság – ismerteti a lap. A tilalom többek között kiterjed a víziközmű-, a távhő-, elektronikus és hírközlési, valamint a villamosenergia- és földgázszolgáltatást nyújtó vállalkozásokra. Legutóbb a Magyar Telekom tett kísérletet 142 forintos pótdíj kivetésére abban az esetben, ha ügyfele sárga csekkes befizetést választana, de korábban a Telenor is e megoldás mellett döntött, és a Vodafone is fontolóra vette – emlékeztet a lap.

A Telekom azzal magyarázta a pótdíj kivetését, hogy a csekk kiállítása többletköltséget jelent, ráadásul nem környezetkímélő. Ágazati szakértők szerint ugyanakkor a rendszer használata nem kerül többe, mint a banki vagy internetes átutalás, viszont a posta közbeiktatása miatt komoly hasznot jelent az államnak. A csekkes fizetések visszaszorításának célja mögött ennek mérséklése húzódhat meg – írja a Magyar Nemzet.

A sárga csekkel sorban állók más szempontból is felkeltették a kabinet figyelmét. Noha az összefoglaló nem tér ki rá, a Széll Kálmán Terv 2.0 értelmében az ilyen befizetések után is kivetnék az úgynevezett tranzakciós illetéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.