A cégek helyett adózzon a lakosság?

A legfontosabb elemek nem változnának a helyi adózásban, ha a parlament igent mond a költségvetési bizottság ma benyújtott módosító javaslataira. Mégsem lenne települési adó, és az ingatlanadózásban is maradnának az eddigi maximumok. A kormány ma dönt a javaslatokról.

Miközben a kormány ezekben az órákban tárgyal az adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatokról, a parlament költségvetési bizottsága újabb indítványok tömegét árasztotta a képviselőkre. Leginkább az a javaslatuk figyelemre méltó, amelyik a helyi adózásban a jelenleg hatályos szabályoknak megfelelő állapotokat tartaná fenn. Vagyis mégsem vezetnék be a települési adót, ami egy gyűjtőfogalom, és mindenre kivethető lenne, ami után nem kell már az államnak adót fizetni. De az építmény- és telekadóknál is megtartanák a jelenlegi korlátokat, ami szükségtelenné tenné a 3 százalékos forgalmi érték figyelembe vételét.

Mindezt azzal magyarázzák, hogy a nagyfokú adóztatási szabadság a vállalkozások versenyképességét negatívan érinthetné. Ugyanebben a módosítóban a hatályos 12 ezerről 17 ezerre növelnék viszont a magányszemélyekre egy évben kivethető kommunális adó maximumát – az indoklás szerint az önkormányzati adószabadság kiteljesedése érdekében.

E módosító alapján 2013-tól a termőföld is teleknek minősül a helyi adó törvény vonatkozásában, magyarul adóztatható lesz. Egyben megszűnik a közműszolgáltatók (ivóvíz, távfűtés, melegvíz csatorna) feltételes helyi adómentessége is.

Szintén a költségvetési bizottság tett javaslatot arra, hogy az elvárt béremelést nyújtó vállalkozások mekkora kedvezményben részesüljenek a 27 százalékos szociális hozzájárulási adóból (ami a tb-járulékot, illetve hozzájárulást váltja fel a következő évtől). Az adókedvezmény alapja a munkavállalót terhelő közterhekkel nem csökkentett bruttó munkabér, a mértéke pedig 2012-ben a kedvezményalap 21,5 százaléka, de legfeljebb 16 125 forint, illetve ennek az összegnek a 75 ezer forint feletti kedvezményalap 14 százalékát meghaladó része, amennyiben a kedvezményalap meghaladja a 75 ezer forintot. Egy évvel később változnak a feltételek, akkor a kedvezményalap 16 százaléka, de legfeljebb 12 ezer forint lehet a kedvezmény, illetve a 75 ezer forint feletti kedvezményalap 20 százalékát meghaladó része, amennyiben a kedvezményalap meghaladja a 75 ezer forintot. A javaslat kiköti, hogy akkor élhet a vállalkozás a kedvezménnyel, ha az elvárt béremelést valamennyi folyamatosan foglalkoztatott munkavállaló tekintetében végrehajtotta. Korábban arról volt szó, hogy a szóba jöhető munkavállalók kétharmadát érintő elvárt béremeléssel mág jogot nyer a vállalkozás a kedvezményre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.