A CBA szerint a távozókkal is nő a forgalmuk

A CBA elnöke szerint a három regionális cégük távozása csak erősíti a CBA-szövetséget, a három cég amúgy is renitensen viselkedett, a CBA pedig hamarosan újabb üzletnyitásokkal pótolja a cégekkel kieső forgalmat.

A Magyar Távirati Irodához (MTI) eljuttatott közleményben cáfolja a CBA magyar üzletlánc, hogy a három régiós cég kiválásával csökkenne a CBA összforgalma. Baldauf László, a CBA elnöke ezt azzal indokolta, hogy a CBA a közeljövőben több üzletet is nyit – erről Baldauf azonban részleteket nem említett.

Ebben az esetben legalább 48 milliárd forintnyi forgalmat termelő üzletnyitásról lehet szó. Mint azt szerdán megírtuk: a CBA 12 regionális cége közül három, a Palóc Nagykereskedelmi Kft., a Pólus Coop Zrt., illetve a CBA-Piliscsoport Kft. a napokban úgy döntött, hogy kiválnak a CBA-ból, és átigazolnak a Coophoz.

A cégbírósági adatok szerint a három cég összesített forgalma tavaly 48 milliárd forint volt. Nagyjából ezt a nagyságrendet erősítette meg közleményében a tavaly 565 milliárd összforgalmat elért CBA is, úgy fogalmazva, hogy a CBA-tól kivált vállalkozások régiói a CBA-összforgalom 10 százalékát képviselték.

Ugyanakkor ez az adat a három regionális cég részint saját kiskereskedelmi, részint pedig nagykereskedelmi forgalmából származik. Mint megírtuk, az általuk ellátott kisboltok – javarészt CBA-franchise-partnerek – kiskereskedelmi forgalmával együtt 70-100 milliárdnyi forgalmat képviseltek ezek a régiók, azaz elérhetik a CBA összforgalmának az ötödét.

A kulcskérdés a jelenlegi helyzetben az, hogy a regionális cégek által ellátott üzletek is átmennek-e a Coophoz, vagy a CBA hálózatában maradnak-e. A CBA közleménye szerint az "említett vállalkozásokhoz csatlakozott franchise tagok többsége a CBA kötelekében maradt."

Az elnök az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a CBA tulajdonosai, franchise-tagjai változatlanul teljes egyetértésben végzik munkájukat. "A három kilépett régió távozása a közösségünk számára sajnálatos, de mi úgy értékeljük, hogy ez egy megtisztulási folyamat része" – teszi hozzá. Úgy látja, "az említett vállalkozások az elmúlt időszakban nagyon sok gondot okoztak a CBA vezetésének: elsősorban szakmai hiányosságaik, beszállítókkal szembeni magatartásuk volt a problémák oka".

Baldauf László szerint azért került sor a három regionális cég és a CBA közötti kenyértörésre, mivel 2012 elején a CBA igazgatósága a beszállítók védelmében határozatot hozott a fizetési fegyelem megszilárdítása érdekében: vásárlásaik után minden vállalkozásuknak fedezetet kell biztosítania, amely ingatlan- vagy pénzügyi fedezet lehet. 

A meghozott határozatot mindenki megszavazta, és a három kilépett régió kivételével valamennyien eleget is tettek vállalt kötelezettségeiknek.

"Szeretném mindenki számára megnyugtatásul leszögezni, hogy a három régió kiválása nem gyengíti, hanem tovább erősíti a CBA szövetségi rendszerét" – olvasható az elnök közleményében.
 
Tavaly a CBA hálózatának összforgalma 565 milliárd forint volt, 10 milliárd forinttal több, mint 2010-ben, az üzletszám érdemben nem változott, a CBA összesen 3.372 egységet működtetett az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.