A casco fontosabb, mint az életbiztosítás?

A lakosság évi 70,5 milliárd forintot költ a hazai utakon közlekedő négymillió gépkocsi negyedének (834 ezer autó) casco biztosítására. Ezzel szemben a tízmilliós magyar lakosság csupán 5 százaléka költ pénzt – a cascónak megfelelő – kockázati életbiztosítások formájában saját élete biztosítására, amire évente mindössze 18,7 milliárd forintot fordít.

A MABISZ adatai szerint 2011-ben hazánkban közel 834 ezer casco, s ennél 38 százalékkal kevesebb, mindössze 517 ezer kockázati életbiztosítási szerződést tartottak számon. A járművekre köthető casco és a személyekre vásárolható kockázati életbiztosítás sok szempontból hasonló célokat szolgál, jelentős különbség látszik azonban az értük fizetendő díjakban.

Egy átlagos, hároméves, 1400 köbcentiméteres autó éves casco díja 110 és 150 ezer forint között változhat. Ezzel szemben egy ugyancsak átlagos kockázati életbiztosítás díja 35 éves férfival és 10 millió forintos biztosítási összeggel kalkulálva már 40 ezer forint körüli éves díjtól elérhető. Ugyanez a díj egy hasonló korú nő esetében csupán kevesebb mint a felére, körülbelül évi 17 ezer forintra rúg. Tehát egy kockázati életbiztosítás a cascónál jellemzően sokkal kevesebb pénzért nyújt jóval nagyobb fedezetet.

Az életbiztosítások díjában a nők esetében jelenleg látható kedvezőbb „női tarifa” azonban nem sokáig marad fenn. Az úgynevezett Gender-direktíva értelmében ugyanis legkésőbb idén december 21-étől az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan Magyarországon sem lehet majd különbséget tenni a nők és a férfiak biztosítási díjaiban és szolgáltatásaiban.

„Éppen ezért a következő egy hónapban a nők még jóval kedvezőbb díjért köthetnek kockázati elemet is tartalmazó életbiztosítást, illetve most érdemes meglévő, eddig nem uniszex árazású szerződésüket módosítani például új kockázati elemek, vagy további nő családtagok bevonásával” – tanácsolja Czene Árpád, az AXA Biztosító termékfejlesztési igazgatója. „Ezeket most még – december 21. előtt – mintegy 20-70 százalékkal olcsóbban tehetik meg – teszi hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.