Csak az eső segíthet a terméskilátásokon

A gazdák már aszályról beszélnek, de a hivatalosan csak akkor lehet aszályossá minősíteni egy szezont, ha egy hosszabb időszakhoz viszonyítottan harmadával kevesebb lesz a termés. Az viszont már most látszik, hogy kevés lesz a búza, repce és a nyári gyümölcs.

Lukács József, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője a NOL-nak elmondta, hogy a héten készült országos felmérésük szerint a határ a legkedvezőtlenebb képet Békés, Hajdú-Bihar, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja, de az ország többi részén is nagy gondot okoz a szárazság. A tápanyag és a víz hiánya sokat rontott az őszi kalászosok kilátásain.

A növények a szó szoros értelmében „megöregedtek”, fejlődésük megállt. Ezért a kalászképződés a még térd alá is alig érő gabonában megkezdődött. Az előző év jó terméseredményéhez képest jelentős terméskiesést okozhat az összes kalászos fajnál a szárazság. Most már hiába érkezik eső, ez a növények állapotán nem javít, vagyis arra kell felkészülni, hogy nagyon figyelni kell a kombájnok beállításakor, ugyanis boka magasságában lévő kalászok könnyen a szérűn maradhatnak.

A szakember szerint az eső csak a további romlást akadályozhatja meg. Elmondható ugyanez az őszi káposztarepce növényállományok várható terméséről is. Az őszi árpa becsült termésátlaga elmúlt évinek csak 69 százaléka (2008-ban egy hektáron 4750 kiló termett) az öt éves átlaghoz képest ez a termés 78 százalékos.

A napraforgó elvetett területe 540 ezer hektár. Az olajos növénynek is nagyon hiányzik a víz. Kukoricából 1150 ezer hektárt vetettek. Az ország egyes részein a rossz kelés miatt „foltosak” a táblák. A kukorica várható terméséről Lukács József szerint most még nagy bátorsággal lehetne csak nyilatkozni. Jelentős mennyiségű májusi csapadék sokat javítana a jelenlegi állapoton és a terméskilátásokon.

A száraz, meleg időjárás többnyire kedvezett a gyümölcs ültetvényeknek. Szinte valamennyi csonthéjas sok virágot hozott. A meleg miatt a virágzás az egyes gyümölcs fajoknál igen rövid volt, 3-4 nap alatt lezajlott. Bár a virágok száma a tavalyinál sokkal több volt, a terméskötődés nem mindenhol nagyon jó, így Zala, Bács-Kiskun megyében sem, de az ország többi részében is egyes térségekben a kép heterogén.

Az elmúlt héten illetve ezen a héten is az ország több helyén voltak záporok, zivatarok, amelyek azokon a területeken enyhítettek a növényeken, de számottevő esőről sehonnan sem számoltak be. A május 19-én, 20–án lehullott csapadék helyenként jégesővel párosult, Bács-Kiskun megyében kárt okozva a gyümölcsösökben. A kár mértékét még nehéz megbecsülni.

 Hivatalos aszály

Az agrártárca hatályos rendelete szerint, az aszály az a természeti jelenség, amely a rendkívül meleg és száraz időjárás következtében a növényi kultúrákban terméscsökkenést okoz, és amelynek tényét az agrárpolitikáért felelős miniszter a rendelkezésre álló vízmérleg- és hőmérsékleti adatok, valamint a távérzékeléses növénymonitoring és egyéb termésbecslések alapján meghatározott területre, illetve a gazdálkodók meghatározott körére vis maiorként közleményben meghirdet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.