A brókerek optimisták

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 517,10 pontos, 4,25 százalékos emelkedéssel, 12694,74 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 19,2 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. A hét elején tapasztalt relatív erő a hét végéig megmaradt a  magyar részvénypiacon, összességében egy hét alatt 16 százalékot emelkedett a BUX - mondta Harcsa Norbert, a Raiffeisen Bank elemzője.

Véleménye szerint a vevők ismét kezdenek bízni a magyar papírokban, amit az erősödő forgalom is jelez. Hozzátette, hogy amíg a magyar börze pénteken több mint 4 százalékot erősödött, addig a nemzetközi piacokon kisebb profit realizálás zajlott.

Az elemző a jövő héttel kapcsolatban is bizakodó, de megjegyezte: nem szabad elfeledkezni arról, hogy bármikor jöhetnek  rossz hírek, amelyek megfordíthatják a hangulatot. A jövő héten  ilyen hír lehet az amerikai kiskereskedelmi értékesítés adata, amely már tükrözi a karácsonyi bevásárlási szezon indulását. Ebből  kiderülhet, hogy beigazolódnak-e a fogyasztói kereslettel  kapcsolatos negatív várakozások.

A Mol 550 forinttal, 5,53 százalékkal 10500 forintra erősödött,  2,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 192 forinttal, 6,95 százalékkal 2955 forintra nőtt, forgalmuk 13,4 milliárd forintot tett ki.

Pénteken a nap végére emelkedő irányzatot vettek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, de a napot inkább a pesszimizmus uralta, ami elsősorban a bányaipari, valamint a járműipari részvények árfolyamcsökkenésében mutatkozott  meg, és ezt csak hellyel-közzel ellensúlyozta a gyógyszeripari és az  energiaipari részvények részbeni erősödése.


Mindazonáltal a legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe a napot  0,7 százalékos emelkedéssel 858,15 ponton zárta.

Londonban a FTSE-100 mutató 4288,01 pontig jutott a nap végére, csütörtökhöz képest 1,46 százalékkal emelkedett.

Frankfurtban elsősorban az Allianz részvény drágult kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal, de a Commerzbank 4,87 százalékos drágulása  is számottevőnek nevezhető.Elsősorban ezeknek köszönheti a DAX-30 index, hogy a nap végére 0,09 százalékkal 4669,44 pontra tudott  erősödni. Visszatartották emelkedését a járműipari papírok, amelyek  árfolyamvesztesége nagyjából 3,5- 4 százalékot ért el, a Volkswagen  azonban csaknem 5 százalékot vesztett.

Párizsban a CAC-40 mutató 0,38 százalékos emelkedéssel 3262,68  ponton fejezte be a napot. Egyes pénzügyi papírok emelkedése  támogatta, több ipari cégrészvény jelentős esése viszont rontotta a  pozitív trendet. Az Axa például 4,9 százalékot emelkedett, az  Arcelormittal acélipari részvény viszont zuhant 6 százalékot. A Peugeot-Citroen részvényárfolyama is zuhant 5,8 százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.