A britek megmagyarázzák: a londoni City nem kapott biztosítékokat

Nagy-Britannia azért nem csatlakozott az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezményhez, mert nem kapta meg azokat a biztosítékokat, amelyeket a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor védelmében kért - mondta pénteken a brit külügyminiszter.

William Hague a brüsszeli EU-csúcs első munkanapján történtekről a BBC-nek kijelentette: a brit kormány arra kért biztosítékokat, hogy az új szabályozásról szóló kormányközi megállapodás nyomán "a pálya ne a londoni pénzügyi szolgáltatási ágazat felé lejtsen ... (az EU-partnerek) nem akarták megadni ezeket a biztosítékokat, ezért úgy éreztük, hogy nem tudunk csatlakozni a szerződéshez".

Arra a felvetésre, hogy Nagy-Britanniát nem érheti-e az a vád, hogy "a válságot okozó, és most a szabályozásnak ellenálló bankárok érdekeiért áll ki", Hague kijelentette: a sikeres londoni pénzügyi szektor érdekeinek képviselete nem ugyanaz, mint "a bankárok" érdekeinek képviselete. A külügyminiszter kiemelte, hogy a pénzügyi szolgáltatási szektor a brit hazai össztermék 10 százalékát adja, és több mint egymillió munkahely függ ettől az ágazattól.

Hague hozzátette: a brit kormány álláspontja szerint az olyan kérdések, mint az adóztatás és a vállalati szabályozás, Nagy-Britannia hatáskörébe tartoznak, és nem az Európai Unióéba. A brit külügyminiszter szerint a jelenlegi brit kormány hivatali idejében nem kerülnek át fennhatósági jogkörök az EU-hoz sem ezekben, sem más kérdésekben.

Hague szerint az új megállapodás részesei a költségvetéseik feletti nemzeti ellenőrzésből még nagyobb részt adnak fel, és "a kimaradás ebből nem elszigetelődés az Egyesült Királyság részéről, hanem nagyon ésszerű (döntés)".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.