A BorsodChem vegyipari szakembereket szeretne

Komoly problémák vannak a hazai vegyipari szakemberképzésben – legalábbis erről árulkodnak a kazincbarcikai BorsodChem Zrt. munkaerő-piaci tapasztalatai.

A vállalat rávilágít: ennek egyik oka, hogy évekkel ezelőtt kikerült az iskolarendszerű képzések közül a vegyianyag-gyártó képzés. Ez azért jelent problémát a szektor számára, mert ez biztosíthatná a vállalatok szakember-utánpótlásának bázisát – mutat rá a kazincbarcikai cég. Ezt a szakmát jelenleg csak átképzés keretében lehet elsajátítatni.

Ugyanakkor ez a "módszer" aligha jelent megoldást. A BorsodChem számára bizonyosan nem, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében átképző tanfolyamról évente csupán legfeljebb húsz vegyianyag-gyártó szakmunkás kerül ki, és a helyi szakközépiskolában is csak egyetlen évfolyamon folyik vegyésztechnikus-képzés. Mindez úgy történik, hogy ez a térség a hazai vegyipar központjaként ezen vegyipari szakmunkások többszörösét is képes volna foglalkoztatni.

A vegyipari vállalat éppen ezért tárgyalásokat folytat, hogy a jelenleg OKJ-s tanfolyami keretek között megvalósuló vegyianyag-gyártó képzés visszakerüljön az iskolarendszerű képzések közé – tette közzé a vállalat. Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a felnőttképzés keretében folyamatosan csökkenő, 2013-ban már mindössze 420 óra időtartamban megvalósuló vegyianyag-gyártó képzés nem tudja biztosítani azt a szaktudást, amely a BorsodChem technológiáinak üzemeltetéséhez szükséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.