A BorsodChem telephelyén új sósavfeldolgozót hoznak létre

A BorsodChem Zrt. partnerségi megállapodást kötött a Donau Chemie AG-vel, amelynek értelmében új vízkezelési vegyianyag-gyárat hoz létre az utóbbi cég Kazincbarcikán. Az új létesítmény a BorsodChem izocianát gyártásának egyik melléktermékeként keletkező sósavat dolgozza majd fel.

A Donau Chemie mintegy 6 millió eurós kezdeti beruházással fogja felépíteni a vízkezelési vegyianyag-gyárat, amivel körülbelül 20 új munkahelyet teremt. Az osztrák cég átveszi és elszállítja a BorsodChem új TDI üzemének beindulása után megnövekvő mennyiségben keletkező sósavat is.

A BorsodChem még tavaly kezdeményezett nemzetközi tendert a sósav hosszú távon történő átvételére, amelyen több vállalat pályázott. A BorsodChem választása végül a Donau Chemie-t válaszotta, mert mint közleményükben fogalmaznak: utóbbi cég adta a legkedvezőbb ajánlatot. A bécsi székhelyű vállalat a BorsodChemnél keletkező óriási mennyiségű sósav átvételén kívül kötelezettséget vállalat arra, hogy mintegy 6 millió eurós kezdeti beruházással vízkezelési vegyianyag-gyárat létesít a BorsodChem telephelyén.

Az új gyár 2012 végén kezdi meg működését. A Donau Chemie arra is kötelezettséget vállalt, hogy esetleges hiány esetén klórt szállít be a BorsodChem számára.

– Ez a partnerségi megállapodás azért kiemelt jelentőségű a BorsodChem számára, mert biztosítja a vállalat kibővített gyártási létesítményeinek zökkenőmentes működését – mondta Wolfgang Büchele, a BorsodChem vezérigazgatója.

Bár a BorsodChemnél keletkező sósav legnagyobb részét mostantól a Donau Chemie veszi át, a BorsodChem továbbra is évi mintegy 30-40 ezer tonna sósavat értékesít majd közvetlenül a kelet- és közép-európai piacon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.