A bíróság sem menekvés a vagyonvizsgálatok elől

Tavaly csak minden hatodik vagyonvizsgálat során megbüntetett fordult az adóhivatallal szemben a bírósághoz, ám többségében elvesztették a pert.

Csak minden hatodik magánszemély fordult bírósághoz az idén vagyonvizsgálatoksorán elmarasztaltak közül - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a valószínűleg a vagyonvizsgálaton büntetést kapott ügyfelek jellemzően azért sem erőltetik a bíróságot, mivel az ügyek jelentős részében a NAV-nak adnak igazat.

A tavalyi és a 2011-es vagyonosodási vizsgálatok eredményei szerint átlagosan 10 millió forint felett alakul a megállapított adókülönbözet, ami növekedést jelent az egy évvel korábbi 9 millió forinthoz képest - közölte a gazdasági lap.

A 2011-ben a büntetéssel végződött ügyek bő egyharmadában, míg tavaly már csak egyhatodánál mentek bíróságra az elmarasztaltak ügyfelek. Ez azzal is magyarázható, hogy a bíróságokon jellemzően elmarasztalják a pereskedőket a NAV-val szemben. A bírósági statisztikák szerint országosan 60 százalék felett volt a NAV számára kedvezően végződött perek aránya 2011-ben, míg tavaly már 65 százalékra nőtt az adóhatóság pernyertességének az aránya. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.