A bíróság elutasította a Nitrogénművek 25 milliárdos keresetét az OTP ellen

A Nitrogénműveknél 2005-ben kezdett 100 millió eurós beruházás többe került a tervezettnél, az OTP pedig nem újította meg a 15 milliárd forint forgóeszközhitelt a társaság számára.

Jogerősen elutasított a Fővárosi Törvényszék a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-nek az OTP Bank Nyrt. ellen indított, 25,25 milliárd forint perértékű keresetét - jelentette be a bank a BÉT honlapján szerdán.

A műtrágyagyártással foglalkozó Nitrogénművek keresetére  2009-ben kezdődött meg a per, amely most azzal zárult, hogy a bíróság jogerősen elutasított a kártérítés iránti igényt.

 A Nitrogénművek közvetett  tulajdonosát, Bige Lászlót az MTI még nem érte el. A korábbi tájékoztatás szerint a Nitrogénművek az OTP ellen a pert erőfölénnyel és a joggal való visszaélés, valamint más, a polgári törvénykönyvbe ütköző eljárások miatt indította meg.

Bige László az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottságának ülésén 2011 októberében arról számolt be, hogy a Nitrogénműveknél 2005-ben kezdett 100 millió eurós beruházás többe került a tervezettnél, és 2008-ban, mire az elkészült nehéz pénzügyi helyzetbe került a cég. Az OTP nem újította meg a 15 milliárd forint forgóeszközhitelt a társaság számára.

A Nitrogénművek az elmúlt évben 90 milliárd forint árbevételt ért el, 25 százalékkal többet a 2010. évinél, ami - Blazsek István vezérigazgató tájékoztatása szerint - a 2005-2008 közötti fejlesztéseknek köszönhető. Hozzátette: az adózott nyereség az előzetes adatok szerint jelentősen meghaladja a 2010-ben elért 5,5 milliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.