A Bermuda-háromszögben tűnik el a Google adója

Keresve sem taláhatott jobb adóparadicsomot magának a Google. A Bermudára utalt dollármilliárdok után ugyanis egyetlen cent társasági adót sem kell fizetnie. A módszer legális, az adóbevételektől megfosztott országok felháborodása egyelőre abban merül ki, hogy ráuszítják adóellenőreiket a cégre.

Kétmilliárd dollárnyi adó megfizetésétől mentesült a Google tavaly azzal, hogy 9,8 milliárd dolláros, a világ számos országából beérkező bevételét a Bermudákon könyvelte le. Ez a internetes keresőcég egyik hollandiai leányvállalatának november végén közzétett beszámolójából derült ki.

Beütötték a keresőbe az adóparadicsomot és rátaláltak Bermudára.
A Google keresőoldala

A Google azt használta ki, hogy Bermudán nem létezik társasági adó, így az oda becsatornázott bevételeik után több marad a cégnél. Olyannyira, hogy a bermudai bázisnak köszönhetően a Google a felére tudta csökkenteni átlagos adóterhelését.

A Google adózás előtti eredményének 80 százaléka – papíron – Bermudáról származott. Az adóparadicsomi állapotok olyannyira lenyűgözték a Google vezetőit, hogy 2011-ben a három évvel korábbi összeg dupláját irányították az Amerika partjaitól keletre, az Atlanti-óceánon található szigetre.

Az adófizetés elől elvont bevételek nyilvánosságra kerülése több ország kormányát is felbőszítette: Olaszországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában például vizsgálatot indítanak emiatt a Google ellen.

Vérmérséklettől függ, hogy a pénzmosástól az adócsaláson át az adóoptimalizációig terjedő skálán ki hová helyezi a Google pénzügyi vezetői által előszeretettel alkalmazott megoldást, de a cég elítélésében tökéletes az egység az egyes országok között.

Az Európai Unió sem díjazza a Google és a társai által folytatott gyakorlatot, a múlt héten végrehajtó testülete, az Európai Bizottság például azzal fordult a tagállamokhoz, hogy készítsenek feketelistát a Bermudához hasonló paradicsomokról, és szigorúan lépjenek fel az adóelterelés ilyetén formája ellen.

Botrányos és az egészséges versenyszellemet, a fair eljárást és elbírálást megcsúfoló módszerról van ugyanis szó, amellyel az ügyeskedők a közösségnek éves szinten durván ezermilliárd eurós kárt okoznak – szólnak az érvek.

A Google és a példáját követő multinacionális cégek adóstratégiája az európai kormányoknak szemében egyrészt szégyenletes, másrészt – ami ennél talán sokkal fontosabb – kifejezetten hátrányos, mivel az így kieső adót a helyiekkel kell valahogyan megfizettetni, azaz másoktól kell beszedni.

A Google persze másként látja. A célnél hangsúlyozzák, hogy teljesen legális és bevett az az adózási gyakorlat, amit követnek. Megjegyzik azt is, hogy a szerteágazó tevékenységeikhez kapcsolódóan számos európai országban hatalmas összegeket fektettek be, s annak a hasznát a helyiek is élvezik.

Nagy-Britanniában például több mint kétezer embert foglalkoztatnak, és cégek ezreinek üzletmenetét és boldogulását segítik elő szolgáltatásaikkal. Nagy-Britannia a Google második legnagyobb piaca, összbevételének 11 százaléka, azaz 4,1 milliárd dollár innen származik. Ehhez képest a cég tavaly helyben 9,6 millió dollárral letudta adófizetési kötelezettségét, miközben globálisan és összesen 1,5 milliárd dollárt költött ilyen célra.

Múlt hónapban a Google, az Amazon és a Starbucks képviselői parlamenti meghallgatásukon védték meg álláspontjukat az őket „normális” adózásra ösztökélő képviselőkkel szemben. Sokra nem jutottak, azt viszont megállapították, hogy nevezett cégek az adózásból – közteherviselésből – nem fair módon veszik ki részüket, s hogy jobb belátásra bírják őket, erélyesebb fellépésre számíthatnak a királyi adóhatóság felől. Franciaországban és Olaszországban már rá is szabadították az adóhatóságot a Google helyi cégeire. Az internetes keresőóriás mindenesetre áll minden vizsgálat elé, és száz százalékban együttműködik a hatóságokkal – szögezik le közleményükben.

A módszer egyébként valóban legális, a szakzsargonban a Dupla Ír és a Holland szendvics kombinációjaként terjedt el. A módszer lényege az, hogy az ír leánycéghez futnak be az európai hirdetésbevételek, ez a cég viszont azokat szabadalmi díjként a Google egy másik ír leánycégéhez juttatja el, amely Bermudán van bejegyezve, ott adózik. Az írországi adózást elkerülendő a bevételeket kasszírozó cég a Google egyik holland fiókcégén keresztül folyatja át a milliárdokat Bermudára. A holland fókcég átjátszó állomásként működik, a Bloomberg ismeretei szerint egyetlen alkalmazottja sincsen.

Tavaly a Google az Amerikán kívülről származó nyeresége után 3,2 százalékos átlagos adót fizetett, ami nevetségesen alacsony összeg, tekintettel arra, hogy a tevékenysége elsősorban Európára fókuszál, ahol a társaságnak elvileg 26 és 34 százalékos adókulccsal kellene fizetnie profitja után. Magyarországon 500 millió forintos adóalapig 10, a felett 19 százalékos az adókulcs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.