A befektetők bíznak az európai bankrendszerben

Derűlátóbbak az európai intézményi befektetők az EU-gazdaságok bankrendszereinek kilátásaival kapcsolatban, mint az elmúlt két év során bármikor - közölte idei első befektetői felmérésének eredményeit ismertetve csütörtökön Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő átfogó vizsgálatába bevont európai kötvénypiaci alapok összesen 7600 milliárd euró befektetői tőkét kezelnek. A felmérés adatai alapján 64 százalékra emelkedett a Fitch előző, októberi vizsgálata által kimutatott 42 százalékról azoknak a befektetési cégeknek az aránya, amelyek szerint javulni fognak az európai bankok működési kondíciói.

A hitelminősítő szakelemzői kiemelik, hogy 2011 eleje óta nem volt ilyen magas az európai bankrendszerek kilátásairól derűlátó véleményt megfogalmazó intézményi befektetők aránya.

A felméréshez fűzött elemzés szerint az európai intézményi befektetői kör derűlátását jelzik azok az előrejelzések is, amelyeket a megkérdezett alapkezelők az euróövezeti jegybank (EKB) hosszú távú refinanszírozási műveletei (LTRO) révén a bankoknak juttatott ezermilliárd eurónyi, három évre szóló olcsó hiteltömeg önkéntes idei előtörlesztésének kilátásairól fogalmaztak meg.

A Fitch körkérdésébe bevont alapkezelői kör 42 százaléka várja azt, hogy a valutauniós bankok az EKB-hitelinjekcióból igénybe vett teljes kölcsönállomány felét előtörlesztik, további 44 százalék arra számít, hogy az előtörlesztéssel visszafizetett hányad 10-33 százalék között lesz 2013-ban.

A hitelminősítő csütörtöki ismertetése szerint az európai alapkezelő társaságok második legkedveltebb befektetési célpontját most már a bankok jelentik: a megkérdezett befektetési cégek 24 százaléka nevezte meg a bankszektort a legvonzóbb befektetési opcióként. Ezt csak a magasabb kockázatú - és így magasabb hozamú - befektetési eszközök előzték meg: ezt a lehetőséget a Fitch Ratings vizsgálatába bevont intézmény befektetők 29 százaléka tette az első helyre.

A bankszektorral kapcsolatos kedvező befektetői hangulat tükrözi az euróövezeti szuverén adósok iránt megnyilvánuló hangulati javulást, jelezve a két szektor Európára jellemző szoros kapcsolatát. Az európai bankok ugyanis rendszerint jelentős értékű hazai állampapírt tartanak portfolióikban, ami azt jelenti, hogy jövedelmezőségük és eszközminőségük érzékeny az esetleges kedvezőtlen makrogazdasági folyamatokra - hangsúlyozzák csütörtöki értékelésükben a Fitch Ratings londoni közgazdászai.

A ház már előző nap ismertette a felmérésnek az euróövezeti szuverén adósokra vonatkozó megállapításait. Ebből kiderült, hogy az európai intézményi befektetők az euróövezeti adósságválság kimenetelével kapcsolatban is egyre derűlátóbbak; fél év alatt a felére csökkent például azoknak a piaci szereplőknek az aránya, akik a valutaunió felbomlásától tartanak.

A felmérés adatai alapján 51 százalékra emelkedett a Fitch előző, októberi vizsgálata által kimutatott 29 százalékról azoknak az intézményi befektetőknek az aránya, amelyek szerint javulni fognak az alapvető hitelpiaci kondíciók az euróövezetben.

A hitelminősítő szakelemzői kiemelték, hogy három éve most először haladja meg a derűlátó alapkezelők aránya a pesszimistákét az euróövezeti kilátások megítélését illetően.

A válaszadók ugyancsak 51 százaléka azt jósolta a valutauniós adósságválság várható végkimenetelére vonatkozó kérdésre, hogy az euróövezet "valahogy átvergődik" a jelenlegi válságos időszakon, az alapkezelők 28 százaléka ugyanakkor azzal számol, hogy az eurótagállamok költségvetési uniójának megteremtése lesz a végkifejlet.

A Fitch felmérésébe bevont európai kötvényalapok 11 százaléka továbbra is azzal számol, hogy az euróövezeti adósságválság egyik következménye Görögország és egy vagy két további perifériális eurógazdaság távozása lesz, miközben az így vélekedők aránya tavaly júliusban még 21 százalék volt - hangsúlyozták a vizsgálat eredményét ismertetve a hitelminősítő londoni szakelemzői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.