A banki szabályozásról a civileket meg kellett volna kérdezni

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) kifogásolja, hogy a civil szervezeteket nem kérdezték meg, mielőtt a bankokkal a pénzügyi szolgáltatások fogyasztóvédelmi kérdéseiről megállapodást kötött a miniszterelnök

Bajnai Gordon még pénteken, a Magyar Bankszövetség elnökével közösen jelentette be: megállapodott a bankokkal arról, hogy szeptember végéig felfüggesztik az egyoldalú szerződésmódosításokat. A bankok a PSZÁF és a GVH bevonásával önszabályozó magatartáskódexet dolgoznak ki, amelynek betartását a felügyelet ellenőrzi majd. Megerősítik a felügyelet fogyasztóvédelmi jogkörét is, s a PSZÁF-on belül létrehozzák a pénzügyi ombudsman intézményét.

Dietz Gusztávné, az OFE elnöke a magatartáskódex tervére reagálva az MTI-nek kifejtette: a kódex hatásosságát a tartalma alapján lehet majd megítélni. Ő azonban szkeptikus a várható eredményt illetően, mivel - fogalmazott -, ahhoz, hogy minden bank csatlakozzon, a kódexet "ki kell üresíteni". A pénzügyi ombudsman intézménye Dietz Gusztávné szerint nem old meg semmit. Azok, akik mintául szolgáltak, egyfajta hatósági feladatot látnak el, a magyar biztosoknak azonban nincs intézkedési jogkörük, nem oldhatnak meg egyéni fogyasztói panaszokat, a szerződéses kapcsolatokba nem avatkozhatnak be.
Konkrét ügyekben csak a bíróságok, és korlátozott jogkörben a békéltető testületek dönthetnek, az ő tevékenységüket kellene erősíteni - mutatott rá.

Az OFE elnöke úgy vélekedett: nem gondolták végig az ötleteket, azt, hogy a magyar jogrendszerbe mi fér bele, mi az, ami a pénzügyi szolgáltatások biztonságát, a bankok jogos érdekeit és a fogyasztók védelmét egyaránt szolgálja. Ha a pénzügyi szolgáltatások bármelyik szereplőjét leértékeljük, ha elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a saját gazdasági érdekeit védi, a bizalmi tőke vész el - hangsúlyozta.
Dietz Gusztávné szerint olyan eszközöket kellene találni, amelyek a piacot szabályozzák. Más országokban például ismerik az uzsorakamatot, szabályozzák a kamatmarzsot, van kamatplafon, sok piackonform megoldás van, amelyekkel élni lehetne - mutatott rá.
A PSZÁF fogyasztóvédelmi jogkörének kiterjesztésével kapcsolatban megjegyezte: a bankok tisztességtelen magatartását tiltó szabályozás most is létezik, csak erélyesen fel kellene lépni az ilyen esetekben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.