A bank állja az árfolyamrögzítés közjegyzőjét

Már ma aláírhatják azt a törvényt, miszerint a svájcifrankos adósok árfolyamrögzítésével járó - 10-20 ezer forintra tehető - közjegyzői díjat a banknak kell kifizetnie. Az OTP Bank ettől független mai bejelentése szerint a hitelintézet tőkehelyzete kiváló, de a svájcifrank-ügy növeli belföldi kockázatait.

Várhatóan még pénteken aláírja Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az árfolyamgátra vonatkozó "nullaforintos" közjegyzői díjat előíró rendeletet  - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken.

A Magyar Nemzet pénteki számában írt arról, hogy a kormány tervei szerint az árfolyamrögzítést kérő devizahitelesek szerződésmódosításának közjegyzői díját a bankoknak kell majd viselniük. Az erre vonatkozó rendelet már meg is született, csak Navracsics Tibor aláírására vár.

Kovács Zoltán ezt megerősítve hangsúlyozta: eleve az volt a kormányzati szándék, hogy lehetőleg semmilyen újabb terhet ne tegyenek a bajba jutott devizahitelesek vállára.

Mint kifejtette, a miniszteri rendelet előírása szerint a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és devizakölcsönszerződés-módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelező bank köteles.

A múlt pénteken életbe lépett árfolyamrögzítéshez kapcsolódó gyűjtőszámlahitel-létesítés közjegyzői díjáról a kabinet korábban szakmai szintű egyeztetést kezdeményezett a bankszövetség és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviselőivel.

A közjegyzők 10-20 ezer forintos közjegyzői díj megállapítását kérték. Ezt a javaslatot azonban a kormány nem fogadta el a bajba jutottak rendkívül nehéz, minden kiadásra érzékeny pénzügyi helyzetére tekintettel - mondta az államtitkár.

 

Az OTP Banknak jól megy, de a svájcifrank kockázat

Az elmúlt hetekben tapasztalt befektetői pánikreakció, az ezzel erősödő svájci frank, és a vártnál lassabb, 2 százalék körüli gazdasági növekedés miatt a jövőben nőhetnek az OTP Csoport magyarországi alaptevékenységének kockázatai - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese pénteken sajtótájékoztatón.

A kormány által kitűzött deficit- és államadósság-célokat tarthatónak nevezte Bencsik László. Úgy vélte, a globális konjunktúra lassulása ellenére a magyar exportszektornak támaszt adhat a 2012-ben teljes kapacitással beinduló Mercedes gyár termelése.

Bencsik László elégedett volt a csoport második negyedévi számaival, de elmondta, hogy a rövid és középtávú kilátások a lassulni látszó nemzetközi konjunktúra miatt nem javultak.

A pozitívumok közé sorolta, hogy az OTP-nek továbbra is kiváló a tőkehelyzete, a konszolidált tőkemegfelelési mutatója 18 százalék, és az európai banki stresszteszt alapján Európában a 3. legstabilabb bank. Megemlítette azt is, hogy a bankcsoport likviditási tartaléka 5,2 milliárd euró.

Az OTP Bankcsoport 2011 második negyedévében 37,288 milliárd forint, az első félévében 74,476 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el pénteken publikált gyorsjelentése szerint. Ez 36, illetve 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és valamivel több az elemzői várakozásoknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.