A Bakonyi Erőmű pénz, Ajka távhő nélkül maradhat

Továbbra sem rendeződött a mintegy 1,7 milliárd forintra rúgó, a Bakony Erőmű felé fennálló Mal Zrt. tartozás ügye. Emiatt a cég ultimátum adott: ha péntekig nem fizetnek, elzárják a csapot.

A Bakonyi Erőmű a vörös iszap katasztrófát követően azonnal újraindította energiatermelését, lehetővé téve ezzel a Mal Zrt. mielőbbi működését. A Bakonyi Erőmű több ízben, és mindannyiszor egyértelmű felkérést kapott mind a kormánytól, mind a kormánybiztostól a gőzszolgáltatásának biztosítására, és egyidejűleg határozott vállalást arra, hogy a Magyar Állam haladéktalanul megtéríti a felügyelete alá vont MAL Zrt.-nek teljesített szállítások ellenértékét. – írja közleményében a cég.

Ez a mai napig nem történt meg, a Bakonyi Erőmű tulajdonosi köre pedig nem tudja tovább finanszírozni a hatalmas kintlevőséget. Amennyiben december 14. péntek, 14.00 óráig, a Mal Zrt. maradéktalanul nem utalja át tartozását, a Bakony Erőmű beszünteti energiaszolgáltatását a Mal Zrt. felé. Amennyiben ez megtörténik, úgy a mintegy hatezer főt foglalkoztató alumíniumtermelő cég fel kell függessze termelését és be kell zárjon, így Ajka város távhőellátása is veszélybe kerülnet.

Ugyanis a Bakonyi Erőmű Zrt. látja el Ajka város távhőszolgáltató társaságát (Primer Ajkai Távhőszolgáltatási Kft.) is, biztosítva Ajka városának távhővel történő ellátását.

A fent jelzett jelentős kintlévőségei ellenére a Bakonyi Erőmű eddig maradéktalanul biztosította a város és lakosai energiaellátását. Azonban ha nem történik változás péntekig, az Erőmű kénytelen lesz beszüntetni a Mal Zrt. felé a gőzszolgáltatást, amely visszafordíthatatlan helyzetet idézhet elő és Ajka város távhőellátása is veszélybe kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.