A drága sajt alapvető élelmiszer, a hús nem?

Nyílt levélben tiltakoznak a húsipari cégeket képviselő szakmai szervezetek az ellen, hogy a kormány csak a tejtermékeket és a péksüteményeket sorolná a kedvezményes áfa alá tartozó alapvető élelmiszerek közé, míg a húst például nem.

A sajtóból értesültünk a kormányzat áfa átalakítási terveiről, amelynek keretei között - nagyon helyesen - az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését helyezték kilátásba - írja a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Vágóállat- és Hús Terméktanács valamint a Húscéh a miniszterelnöknek, a földműveklésügyi és a pénzügyminiszterbek, valéamint a parlamenti frakciók vezetőinek eljuttatott levélben.

A közlemény ugyanakkor csak két termékcsoportot, a tejtermékeket és a péksüteményeket sorolta az alapvető élelmiszerek közé. Értetlenül állunk azelőtt az álláspont előtt, mely szerint a gyümölcsjoghurt, vagy a több ezer forintos sajt alapvető élelmiszer, míg a sertés és marha tőkehúsok és húskészítmények, mint például a párizsi, a virsli, vagy a szalonna nem - írják a húsosok.

Az aláíró húsipari és termelői szakmai érdekképviseletei szervezetek az elmúlt évek során többször hívták fel a kormányzat illetékeseinek, valamint más politikai döntéshozóknak a figyelmét arra, hogy a hús termékpályán a korábbi áfaemelések súlyos piactorzító hatással jártak és kértük a hústermékek áfájának érdemi csökkentését.

Nem csak arról van szó, hogy az alapvető élelmiszerek, így a hústermékek magas áfája társadalmilag igazságtalan, hisz ezek a termékek elsősorban a szegényebb rétegek fogyasztói kosarában bírnak jelentős súllyal. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a magas áfakulcs a hústermékek körében drasztikusan növelte a feketegazdaság súlyát. A hústermékek jelentős része ugyanis azok közé a termékek közé tartozik, amelyek nem márkázottak, nem előrecsomagoltak és rendkívül gyorsan jutnak el az előállítótól a fogyasztóig.

Vagyis a rövid termékpálya okán az áfacsalás lebukási kockázata rendkívül kicsi, míg az adóelkerülés adta potenciális jövedelem egyre nagyobb. Már a 20 százalékos szint mellett is rendkívül attraktív volt az adóelkerülés, aminek eredményeként - becsléseink szerint - a hústermékeknek közel harmada kerül áfa-mentesen a belföldi forgalomba.

Mindezek figyelembevételével, a hús-termékpálya szereplői számára elfogadhatatlan egy olyan igazságtalan és diszkriminatív áfakulcs-módosítás, amelyik a hústermékek forgalmi adóját emelni, és nem csökkenteni szándékozik.

"Kérjük ezért Önt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az áfa átalakításáról szóló törvénytervezetben a hústermékek áfáját, más alapvető élelmiszerek adókulcsával együtt, a jelenleginél alacsonyabb szinten határozzák meg!" - zárják a levelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.